АКТУАЛЬНО

Росія могла обстріляти Київ новими гіперзвуковими ракетами “Циркон”. Що про них відомо і чи справді це “вундерваффе” Путіна?

Вранці 7 лютого радянські війська під час масованого нападу на Київ використали гіперзвукову ракету “Циркон”, відому як “вундерваффе” президента Російської Федерації Володимира Путіна. Цю інформацію поширив ряд правоохоронних органів, додавши, що, ймовірно, використано було дві такі ракети, а уламки однієї з них вже знайдено. Зараз тривають експертиза та слідчі дії.

Згідно із звітами Defense Express, уламки ракети ЗМ22 “Циркон”, які знайшли 7 лютого у Дніпровському районі Києва, демонструють маркування ЗМ22, що вказує на їхнє походження з “Цирконів”. Проте командування Повітряних сил Збройних сил України не підтверджує використання цих ракет.

Джерела Defense Express стверджують, що рівень фрагментації уламків дуже високий, що ускладнює їхню ідентифікацію. Додатковою проблемою є обмаль інформації щодо ЗМ22 “Циркон”, яка не була опублікована публічно. Отже, можливість встановлення точного походження цих уламків залишається відкритою.

Згідно із даною інформацією, уламки ракети, знайдені у Дніпровському районі Києва, схожі на ті, що були знайдені в результаті попередніх ракетних атак проти України, коли також підозрювалося використання ракет “Циркон”. Це може свідчити про те, що Російська Федерація не вперше використовує цю ракету проти України.

Ракети “Циркон”, розроблені ракетно-конструкторським бюро “Науково-виробниче об’єднання машинобудування” у Реутові, мають вражаючі технічні характеристики. Розробники стверджують, що максимальна швидкість цих ракет сягає 10 тисяч кілометрів на годину на висоті 20 кілометрів, а їхній максимальний дальній обіцяно досягає 1 тисячі кілометрів.

“Науково-виробниче об’єднання машинобудування” описує цю зброю як “першу в світі гіперзвукову крилату ракету, яка може здійснювати тривалий аеродинамічний польот з маневруванням у щільних шарах атмосфери, використовуючи протягом усього маршруту тягу власного двигуна”.

Носіями цих ракет є воєнні кораблі. Згідно з доповіддю, оприлюдненою британським аналітичним центром “Об’єднаний королівський інститут з дослідження проблем оборони та безпеки” (RUSI) у січні минулого року, “Циркон” було випробувано з фрегата у 2020 році, а в 2021-му вперше запустили з підводного човна.

Ще в січні 2022 року була висловлена рекомендація взяти ракети “Циркон” на озброєння Військово-Морських Сил (ВМФ) Росії. Однак гендиректор-генконструктор “Науково-виробничого об’єднання машинобудування” Олександр Лєонов в січні 2024 року відзначив, що це ще не сталося, і ракети потребують подальшого тестування перед введенням у військову експлуатацію.

Фрегат “Адмірал Горшков” та підводний човен К-560 “Северодвинск” (проєкт 885 “Ясень”) є носіями цих ракет. Зауважимо, що обидва човни знаходяться за межами дальності досягнення “Цирконом” по Україні. Тому, за припущеннями видання, для запуску ракети могли використати адаптований комплекс “Бастион” або береговий ракетний комплекс “Утес” (відомий як “Объект-100”) на окупованому Криму.

Відносно до прориву в гіперзвуковій технології, відомості розходяться. За даними Міністерства оборони Російської Федерації, під час випробувань у 2020 році ракета досягла швидкості понад 8 махів. Кремль твердить, що ця ракета є “невразливою”, а саме її створення Путін назвав “проривом”. Звіт російського “аналітика” стверджує, що ніяка із відомих систем ППО не може збити гіперзвукову зброю. Проте, Defense Express вважає, що “Циркон”, подібно до “Кинджалу”, може бути просто твердопаливною ракетою, яка досягає високої швидкості.

Експерт з міжнародної безпеки Тарас Жовтенко відзначає, що Кремль використовує технологічні досягнення з метою політичної пропаганди. Хоча російська пропаганда оголошувала “Кинджал” як “невразливу” до ППО, за час повномасштабної війни в Україні 25 таких ракет були збиті, повідомили в командуванні Повітряних Сил Збройних Сил України.

Аналітики RUSI висловлюють сумніви щодо достовірності заяв президента Путіна щодо технічних характеристик ракети “Циркон”, вказуючи на деякі невідповідності у представленій інформації.

За даними аналітиків, здивувала велика дальність польоту ракети, яка прирівнювалася до 1 тисячі кілометрів, враховуючи її довжину, яка майже рівна довжині ракети “Онікс”. Це викликає сумніви, оскільки зазвичай швидкість та дальність польоту ракети пропорційні, і більша швидкість призводить до скорочення дальності польоту. Проте, аналітики визнають, що можливі інші фактори, які впливають на ці параметри, такі як ефективність палива або аеродинаміка ракети.

Аналітики RUSI також звертають увагу на те, що швидкість розроблення ракети “Циркон” – 10 років – є надзвичайно швидкою для російського військово-промислового комплексу. Проте, вони зауважують, що зарубіжні джерела, включаючи американську військову розвідку, вже давно вважають “Циркон” серйозною загрозою.

Аналізуючи можливі наслідки використання цих ракет у війні проти України, експерти RUSI відмічають, що носії цих ракет не можуть пройти через Босфор, що ускладнює їхнє використання в регіоні. Також ставиться під сумнів доцільність використання дорогоцінної військової техніки для атак на цивільну інфраструктуру України.Експерти сумніваються в правдивості заявлених параметрів ракети

Аналітики RUSI заключають, що ракети “Циркон” можуть не мати статусу “вундерваффе” і програма їхнього виробництва буде конкурувати за фінансування з іншими проектами. Однак вони підкреслюють важливість оперативного розгортання цих ракет, хоча наголошують, що їхнє значення не повинно бути перебільшеним.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ