АКТУАЛЬНО

Росія повернула частину земель, важко здобутих Україною під час контрнаступу

Нещодавній прогрес Росії навколо південного села Роботине є протверезливим для України на тлі скорочення західної військової допомоги.

Росія повернула землі, які українські війська важко відвоювали на піку свого літнього контрнаступу на півдні, досягнувши прогресу в районі південного села Роботине.

Ситуація, що склалася, посилила новітні реалії війни: Внаслідок зупинки контрнаступу українські війська відступили на багатьох ділянках фронту. Окрім Роботиного на півдні, вони також ведуть боротьбу на сході, майже відступивши з міста Мар’їнка, повідомили цього тижня офіційні особи.

Поглиблюючи свої проблеми, Київ все більше турбується, що його військові не матимуть ресурсів, щоб продовжувати боротьбу. У середу Вашингтон оголосив, що вивільняє останній пакет військової допомоги, схвалений Конгресом, що залишився в розпорядженні Києва.

“Зараз ми втрачаємо деякі поля, але якщо американська допомога буде затримана, ми почнемо втрачати міста”, – заявив минулого тижня в інтерв’ю Єгор Чернєв, заступник голови комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки. “Без американських боєприпасів ми починаємо втрачати території, які були важко завойовані цього літа”.

Небажання законодавців-республіканців у Конгресі продовжувати надавати допомогу Україні, оскільки війна тягнеться до нового року, вже кілька тижнів підриває плани Вашингтона щодо надання Києву більшої військової допомоги. Минулого тижня Конгрес знову відмовився ухвалити пакет безпекової допомоги Україні на суму 50 мільярдів доларів, відклавши переговори на наступний рік.

Хоча певна військова допомога все ще може бути надана в рамках окремої програми, контрольованої Пентагоном, адміністрація Байдена зараз використовує останні кошти, вже схвалені Конгресом. За словами американських чиновників, оголошений у середу пакет допомоги на суму 250 мільйонів доларів, який включає засоби протиповітряної оборони, артилерійські снаряди і понад 15 мільйонів набоїв для стрілецької зброї, є, ймовірно, останнім траншем доступного фінансування.

“Коли це буде зроблено, – заявив минулого тижня журналістам речник Ради національної безпеки Джон Кірбі, – ми більше не матимемо повноважень на поповнення запасів”.

Українські військові кажуть, що їхні війська стикаються з нестачею критично важливого обладнання та боєприпасів. Деякі солдати і командири заявили, що ця нестача змусила їх згорнути деякі операції і перейти до оборонної стратегії.

Ситуація навколо села Роботине, що на півдні Запорізької області, може бути прикладом.

Українські бригади, підготовлені і оснащені на Заході, повернули собі село в серпні після тижнів боїв. Але Інститут вивчення війни, дослідницька група, що базується у Вашингтоні, заявив у середу, що російські війська повернули позиції, захоплені Україною під час контрнаступу, “ймовірно, після того, як українські війська відійшли на зиму на більш захищені позиції поблизу Роботиного”.

Російські війська нещодавно просунулися з південного заходу і сходу, просуваючись від Вербового, сусіднього села, яке українські війська безуспішно намагалися захопити цього літа, щоб розширити виступ, який вони створили в російській обороні, згідно з даними I.S.W. і картами поля бою, що є у відкритих джерелах.

Поки що просування Росії було обмеженим: Карти поля бою з відкритих джерел показують, що її війська ледве відвоювали кілька квадратних миль території на флангах Роботиного. Але Олександр Тарнавський, керівник українських сил на півдні, визнав у середу в інтерв’ю ВВС, що “ситуація в нашому секторі вкрай складна”.

Євген Балицький, призначений Росією голова тієї частини Запорізької області, яку Росія анексувала минулого року, заявив цього тижня в інтерв’ю російському телебаченню, що він сподівається, що російські війська незабаром повернуть Роботине і вийдуть на вихідний рубіж українського контрнаступу.

Це було б значним моральним ударом для України.

Роботине стало одним з рідкісних успіхів українського контрнаступу. Його захоплення після тижнів виснажливих боїв – набагато довших, ніж кілька днів, на які спочатку розраховувало українське військове керівництво – підкреслило величезні труднощі, з якими зіткнувся Київ, намагаючись прорвати глибоку, щільну російську оборону.

Оскільки українські війська виснажені місяцями виснажливих боїв, Москва чинить тиск по всій лінії фронту, щоб зменшити здатність Києва відводити свої підрозділи і поповнювати їх для майбутніх наступальних дій, заявив Джек Вотлінг, науковий співробітник і фахівець з наземних операцій Королівського інституту об’єднаних збройних сил Великої Британії.

“Росіяни матимуть перевагу протягом наступних кількох місяців”, – сказав пан Вотлінг в телефонному інтерв’ю цього тижня. Однак він додав, що “вони не зможуть вирішити конфлікт у найближчі кілька місяців” через дорогий спосіб ведення бойових дій Москвою, який передбачає прийняття величезних людських і матеріальних втрат заради обмежених територіальних здобутків.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ