АКТУАЛЬНО

Вчені розкрили таємницю кількості супутників Землі

Питання кількості природних супутників, які оточують Землю, виявилося складнішим, ніж думалося століття тому. Як відомо, можна побачити лише одного супутника – Місяць. Проте цей астрономічний факт тепер визнано не єдиною версією.

Довгий час вважалось, що Місяць – єдиний природний супутник Землі. Але наукові відкриття останніх років свідчать про те, що це припущення є невірним. Як зазначають вчені, Місяць, хоч і залишається єдиним постійним природним супутником, але не єдиний, кого притягує гравітація Землі.

Науковці доводять, що окрім Місяця, Земля періодично захоплює астероїди та пилові хмари, перетворюючи їх на тимчасові супутники. Таким чином, твердження про єдність Місяця як супутника Землі не є абсолютним.

Стародавні вчені вважали, що на початковому етапі існування Землі у нашої планети не було природних супутників. Проте, за останніми дослідженнями, проведеними в The Astrophysical Journal Letters у 2022 році, виявлено, що близько 4,4 мільярда років тому на Землю вдарила протопланета Тейя, і з уламків земної кори сформувався Місяць.

Сучасні астрономи додали, що час від часу до Землі приходять тимчасові супутники, які, підхоплює гравітація планети. Наприклад, астероїд 2020 CD3 був визнаний другим супутником Землі від 2017 по 2020 рік, а астероїд 2006 RH120 обертався навколо нашої планети протягом півтора року, починаючи з 2006 року.

Зазначимо, що також існують так звані квазісупутники, об’єкти, що обертаються навколо Сонця за подібною орбітою до орбіти Землі, і виглядають, ніби постійно знаходяться поруч із планетою. За даними вчених NASA, деякі космічні об’єкти, які потрапляють у специфічну гравітаційну систему Сонце-Земля або Земля-Місяць, також можуть розглядатися як супутники Землі.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ