АКТУАЛЬНО

Росія повернула собі стратегічну ініціативу на полі бою

Інститут вивчення війни повідомляє, що російські війська відновили ініціативу на всій території воєнних дій і тепер мають змогу проводити наступальні операції за власним бажанням і розсудом, доти поки вони зберігають цю ініціативу.

За військовими аналітиками, президент України Володимир Зеленський заявив про підготовку Росією нового наступу, який планується розпочати наприкінці травня або влітку 2024 року. Зеленський також відзначив, що українські військові мають готовий план протидії російській агресії.

Військові аналітики продовжують стверджувати, що після контрнаступу України влітку 2023 року, російські війська взяли верх на всій території військових дій і тепер ймовірно матимуть змогу визначати час, місце і масштаб майбутніх наступальних операцій в Україні.

Якщо Україна буде продовжувати активну оборону на всій території військових дій у 2024 році, це може призвести до передачі стратегічної ініціативи Росії. Російські війська зможуть вільно маневрувати своїми резервами та визначати розподіл ресурсів, примушуючи Україну вести оборонні бої до тих пір, поки Росія утримує стратегічну перевагу.

Однак українські війська можуть позбавити Росію цих можливостей, якщо вони будуть мати достатні ресурси для відповіді на російську ініціативу та проведення власних наступальних операцій у 2024 році.

На сході України російські війська продовжують просуватися, використовуючи імпульс після захоплення Авдіївки та відступу українських військ на більш вигідні позиції. Основний акцент окупантів зосереджується на Мар’їнському напрямку, де спостерігається зростання кількості російських штурмів. Зараз у ЗСУ виникає все більше проблем з нестачею боєприпасів, яких може вистачити лише до літа, що призводить до будівництва ліній укріплення неподалік лінії фронту.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ