АКТУАЛЬНО

Розкрито плани наступу російських військ на Харківщині

За інформацією видання The Economist, російські війська мали плани оточити і здобути контроль над Харковом в Харківській області. Плани ці підтверджені військовими документами. Операція спочатку планувалася на 15-16 травня, але була виконана майже на тиждень раніше з невідомих причин.

За даними видання, російські сили розраховували на два напрямки атаки. Перший напрямок мав вивести їх армію в район артилерійської досяжності Харкова біля села Борщова, але їх зупинила 92-га бригада. На другому напрямку вони намагалися прорватися до селища Печеніги через Печенізьке водосховище, але зіткнулися зі стриманням через  мінні поля.

Темпи просування російських військ сповільнилися через десять днів після початку наступу. Наразі українські сили тримають їх поблизу Вовчанська, за 5 км від кордону, та біля села Липці, за 9 км вглиб території України.

За даними видання, Росія не має достатньо сил для масштабного наступу на Харків, особливо через присутність 48 тисяч українських військових в місті.

Також зауважується, що ситуація залишається нестабільною та може раптово змінитися.

Михайло Подоляк, спеціальний радник президента України, в інтерв’ю The Guardian заявив, що російські загарбники можуть продовжувати просуватися в Харківській області протягом ще кількох тижнів, використовуючи перевагу у ресурсах.

Місто Вовчанськ, хоча майже повністю зруйноване російськими військами, залишається під контролем української армії.

На Харківщині російські загарбники утримують північну частину Вовчанська, де вони захоплюють та стріляють у місцевих мешканців. Національна поліція намагається евакуювати людей з цієї зони.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ