АКТУАЛЬНО

Що насправді стало причиною скандалу з українським дипломатом в Грузії

Перший гучний скандал в українському Міністерстві закордонних справ розгорівся невдовзі після призначення нового міністра Андрія Сибіги. Глава МЗС оголосив про відкликання тимчасового повіреного у справах України в Грузії Михайла Харишина. Причиною, за словами Сибіги, стало «повне нерозуміння ним реалій дипломатії держави, що воює». Інших деталей міністр не навів, що викликало чимало спекуляцій у ЗМІ.

Однак прем’єр-міністр Грузії в інтерв’ю пояснив, що дипломат нібито закуповував побутову техніку, зокрема пральні машини, для посольства. Це швидко привернуло увагу громадськості та викликало питання щодо ситуації навколо українського посольства в Тбілісі.

Хоча Михайло Харишин спочатку відмовлявся від коментарів, на прохання «Главкома» він пояснив свою позицію. За словами дипломата, під час наради з новим міністром він порушив питання технічного стану посольського комплексу, що включає не лише офісні, але й житлові приміщення для співробітників дипмісії та їхніх родин. Харишин підкреслив, що проблема полягала не лише в побутовій техніці, а в загальному стані комплексу, зокрема систем кондиціонування та пожежної безпеки.

За словами дипломата, він хотів звернути увагу на економічність проживання співробітників у цьому комплексі, що дозволяє державі економити значні кошти на оренду житла. Однак його коментарі були неправильно зрозуміли, що призвело до емоційної реакції нового міністра та його рішення про відкликання дипломата.

Зазначимо, що посольство України в Грузії не має постійного посла вже понад два роки, а Харишин займав посаду тимчасового повіреного всього два місяці.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ