АКТУАЛЬНО

Швеція розгортає найбільший пакет допомоги для України у зв’язку з російським вторгненням

Швеція продовжує свою підтримку України у зв’язку з російським вторгненням, оголошуючи про розширений пакет допомоги на суму 13,3 мільярда крон (понад 1 мільярд доларів). Уряд країни повідомив про це.

У склад пакета входять літаки повітряного спостереження та управління ASC 890 для підвищення протиповітряної оборони України, а також шведські бронетранспортери PBV 302. За словами представників шведського уряду, ці літаки дозволять Україні виявляти повітряні та морські цілі на великій відстані та наносити удари по ним. Також у пакеті допомоги передбачені вдосконалені ракети класу “повітря-повітря” середньої дальності RB 99-AMRAAM, які можуть використовуватися як з літаків, так і з наземних систем ППО.

Поміж іншого, Швеція також надасть додаткові 155-мм артилерійські снаряди та ресурси для обслуговування раніше наданої техніки.

Раніше шведський уряд затвердив план військової допомоги Україні на суму 75 мільярдів шведських крон (6,4 мільярда євро) на три роки (з 2024 по 2026 рік). Ці кошти будуть використані на пожертви додаткового військового спорядження та закупівлю нового для прямого постачання в Україну.

Шведський прем’єр також підкреслив, що його країна продовжуватиме надавати підтримку Україні “стільки, скільки потрібно”. Загалом, з початку повномасштабного вторгнення Росії у лютому 2022 року, Швеція надала Україні допомогу на суму 43,5 мільярда шведських крон (близько 4,13 мільярда доларів).

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ