АКТУАЛЬНО

Страхи в ЄС: повернення Трампа може призвести до розпаду НАТО

Страхи в Європейському союзі щодо можливого повернення Дональда Трампа до президентського крісла в Сполучених Штатах у 2024 році обурюють дипломатів та посадовців у ряді європейських країн. За даними американської газети The New York Times, представники ЄС опановані невизначеністю та тривогою, оскільки вони не впевнені, як співпрацювати з можливим 45-м президентом США.

Європейські політики висловлюють опаску, що повернення Трампа призведе до не лише відмови від підтримки України, але й до віддалення Сполучених Штатів від Європи та знищення НАТО. Вони наголошують, що Трамп вже раніше висловлював сумніви у доцільності існування Атлантичного альянсу, вважаючи його “проїданням американських ресурсів нахлібниками.”

Журналісти, які спілкувалися з декількома європейськими посадовцями, повідомляють, що серед урядових колег зростає тривога в зв’язку з можливими наслідками повернення Трампа до влади. Вони вказують на загадкову фразу з передвиборчої кампанії Трампа про “фундаментальну переоцінку цілей та місії НАТО”, що викликає величезну невизначеність серед союзників ЄС.

За словами колишнього верховного головнокомандувача військ НАТО Джеймса Ставрідіса, у Європі ширяться обурення та тривога відносно можливого виходу Сполучених Штатів з НАТО під час другого терміну Трампа, що вважається стратегічним провалом для країни та історичною помилкою.

Дипломати зараз активно намагаються з’ясувати наміри Трампа, зокрема, щодо його ставлення до НАТО, а європейські країни, що вважають себе “найбільш уразливими до нападу з боку Росії,” розглядають можливості завоювати прихильність Трампа шляхом збільшення закупівель американської зброї або символічних жестів, призначених на його вихваляння.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ