АКТУАЛЬНО

Супротив Вікторії Спартц: Чому перша українка в Конгресі США не підтримала допомогу Україні

У суботу, після піврічної затримки, Палата представників Конгресу США прийняла рішення про надання Україні допомоги у розмірі 61 мільярда доларів. Проте голосування відобразило розділені погляди, з більшістю республіканців (112 проти 100) виступили проти цього рішення. Серед опонентів також була перша українка, обрана до Конгресу.

У 2020 році Вікторія Спартц, народжена в Носівці, Чернігівська область (дівоче прізвище Кульгейко), стала представницею Палати представників від одного з округів штату Індіана. Її успішна історія викликала значний інтерес українських ЗМІ.

Після російського вторгнення Спартц виступала за надання допомоги Україні серед республіканців і була присутня під час підписання ленд-лізу президентом Байденом. Вона також одна з перших американських політиків, що відвідала Україну навесні 2022 року.

Проте з часом конгресвумен стала одним з найгостріших критиків української влади та надання допомоги Києву без належної підзвітності.

У липні 2022 року почалася критика політики українського керівництва та президента Байдена з боку Спартц, коли вона закликала до більшої прозорості у використанні допомоги, наданої Україні.

“Президенти Байден і Зеленський повинні припинити використання життів людей у політичних іграх, а Конгрес має здійснити ефективний контроль над витратами в Україні”, – підкреслювала конгресвумен.

Вона висунула вимоги до президента Байдена щодо розробки чіткої стратегії стосовно України та узгодження безпекової допомоги із цією стратегією. Щодо президента Зеленського, вона закликала його “припинити політичні ігри та зосередитися на кращому керуванні для підтримки армії та місцевих органів влади”. Щодо Конгресу, вона пропонувала належний контроль за критичною інфраструктурою та постачанням зброї та допомоги Україні.

Політичка підкреслила, що відвідала Україну шість разів під час війни і добре розуміє внутрішню ситуацію. Під час цих візитів вона зустрілася з опозиційно налаштованими політиками, такими як мер Дніпра Борис Філатов та бізнесмен Геннадій Корбан, котрий у липні 2022 року втратив українське громадянство за рішенням Зеленського.

8 липня Спартц повідомила, що написала листа до Байдена, в якому закликала розслідувати звинувачення керівника офісу президента Андрія Єрмака у сумнівних зв’язках з Росією, а його заступника Татарова звинуватила у блокуванні роботи антикорупційних органів.

Зміст листа був частково опублікований, з чорним прямокутником, що замасковував певні деталі. Цей документ викликав зацікавленість в Україні.

Свої висновки стосовно Єрмака Спартц зробила на основі “різноманітних розвідувальних даних, дій пана Єрмака в Україні та його ймовірних домовленостей із Росією”.

Вона підкреслила, що Конгрес повинен терміново отримати інформацію, щоб підтвердити або спростувати звинувачення стосовно керівника офісу президента, а також розкритикувала адміністрацію Байдена за рівень і швидкість надання безпекової допомоги.

У своєму листі вона також звернула увагу на те, що Єрмак призначив Татарова своїм заступником з питань правоохоронних органів для боротьби з корупцією.

На заяви Спартц відреагував речник МЗС Олег Ніколенко, який порадив їй припинити спроби отримати політичний капітал на необґрунтованих спекуляціях щодо війни та припинити підривати механізми надання військової допомоги.

“Це є намаганням повернути в американську політику класичні наративи російської пропаганди про нібито зв’язки керівництва України з Росією і втягнути нашу державу у внутрішні суперечки США”, – підкреслив Ніколенко.

Вже 11 липня Спартц звинуватила Єрмака в проведенні наклепницької кампанії та закликала до його відставки.

“Якби пан Єрмак був державним діячем зі сумнівною репутацією, він би подав у відставку цієї зими, коли зробив заяви, що ніякого нападу з боку Росії не буде, що знизило готовність України. Однак ніколи не пізно виправити помилки”, – наголосила вона.

Тоді Єрмак в інтерв’ю NV заявив, що заяви Спартц не вплинули на спілкування з Вашингтоном.

“Я все ж таки вірю, що люди розумніші за будь-яку пропаганду, тому не реагував на це. Хоча це образливо, хоча це неправда, хоча це абсолютна брехня”, – сказав він.

США продовжували надавати Україні допомогу, поки додатковий пакет допомоги, запропонований Білим домом, не вперся у опозицію прихильників Дональда Трампа восени 2023 року.

Вікторія Спартц стала однією з найбільш відомих учасниць цієї опозиції.

У 2023 році Спартц стала однією з основних критиків політики президента Байдена стосовно України, пов’язуючи виділення грошей з рішенням щодо захисту південного кордону від нелегальної міграції. Вона також різко критикувала Білий дім за повільне надання допомоги Києву.

У серпні 2023 року конгресвумен висловила переконання, що Байден намагається зробити питання політичним, та зазначила, що “повільне надання військової допомоги Україні обходиться дорого американцям і коштує життів українців”. Вона також висловила занепокоєння щодо безпеки кордонів країни, якою, на її думку, Білий дім ігнорує.

Уосени 2023 року вона приєдналася до опонентів виділення додаткової допомоги на суму 61 мільярд доларів. Законопроєкт, який передбачав допомогу також Тайваню та Ізраїлю, на кілька місяців застряг в Палаті представників.

Крім цього, вона різко критикувала факт, що Білий дім не реалізував закон про ленд-ліз.

У січні 2024 року у інтерв’ю Newsmax Вікторія Спартц висловила думку, що “Байден провалив Україну”, не застосувавши закон про ленд-ліз, який передбачав більшу підзвітність з боку українського уряду.

У лютому того ж року вона ще раз підтвердила перед CNN, що не підтримає пакет допомоги на 61 мільярд доларів, назвавши його “фондом брудних грошей”.

Політичка наголошувала на високій ціні, яку країна заплатила за участь у безкінечних війнах, і на провалі зовнішньої політики Байдена, через яку, на її думку, “світ тепер знаходиться у вогні”.

“Це просто ще один невдалий вибір, запропонований тими ж розумними “інтелектуалами”, які подарували нам В’єтнам та Ірак, і з ганьбою повернули Афганістан Талібану”, – зазначила Спартц у заяві 5 березня.

Вона закликала вирішувати конфлікти не за допомогою “відкритого чека”, а за допомогою “якнайшвидшої стратегії”.

Можливо, одним із факторів, які вплинули на позицію політички, стала критика її конкурента на праймеріз серед республіканців у Індіані Чака Гудріча, який заявив, що вона ставить політику “спочатку Україна” вище, ніж безпеку кордонів.

Спартц відкинула подібні звинувачення. Консультант її кампанії, Ден Хейзелвуд, заявив, що вона підтримує підзвітність в оборонній допомозі Україні.

У квітні 2024 року, щодо нового законопроєкту про допомогу, який розглядала Палата представників, вона запропонувала 5 поправок, включаючи заборону президентові США відправляти зброю безпосередньо зі складів американської армії та списання боргів, які виникли після надання допомоги в кредит. Усі поправки були відхилені конгресменами 20 квітня.

Поведінку Вікторії Спартц можна пояснити, враховуючи її статус американської політичної діячки, яка має підзвітність перед консервативними виборцями з 5-го округу штату Індіана. Її округ славиться найбільшим середнім доходом мешканців і традиційно на виборах до Палати представників перемагають кандидати від Республіканської партії, а вибори президента у 2016 та 2020 роках вигравав Дональд Трамп.

У лютому 2023 року Спартц оголосила про своє бажання зупинити політичну кар’єру і більше часу проводити з родиною, але через рік передумала і зараз змагається за право бути кандидатом від Республіканської партії на цьогорічних виборах. Цей крок викликав критику інших кандидатів-республіканців у її окрузі, які звинуватили Спартц щонайменше в непослідовності.

В інтерв’ю BBC у травні 2022 року Спартц заявила, що не підтримує Дональда Трампа в усіх питаннях, але саме його політику стосовно України вона відстоює останні півтора року в Конгресі.

Підтримка Дональда Трампа є певним забезпеченням успіху, оскільки три чверті республіканців підтримують екс-президента. Таким чином, Трамп має великі шанси перемогти на виборах 2024 року, і від нього походить значна критика політики президента Байдена стосовно російсько-української війни та обіцянки її швидкого завершення.

У випадку обрання Трампа, Спартц може бути серед осіб, які матимуть вплив на його політику стосовно України.

“Враховуючи те, що Вікторія Спартц все ж таки буде балотуватися на наступних виборах в Палату представників Конгресу США і, ймовірно, переможе, я би порадив знайти шляхи взаємодії з конгресвумен, хоча це може бути складно”, – пише Валерій Чалий.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ