АКТУАЛЬНО

Таїланд легалізував одностатеві шлюби, ставши першою країною в Південно-Східній Азії

Таїланд став першою країною в Південно-Східній Азії, яка легалізувала одностатеві шлюби. У вівторок, 18 червня, Сенат королівства схвалив закон про рівність шлюбів.

130 сенаторів проголосували «за», лише 4 виступили проти закону. Документ ще потребує схвалення короля, перш ніж шлюбна рівність стане реальністю в Таїланді, але цей процес вважається формальністю. Закон набуде чинності через 120 днів після публікації в Королівській газеті.

Цей закон є значним кроком вперед для прав ЛГБТК+ у Таїланді, зазначив засновник неурядової організації Love Foundation Паньяпхон Піхаткхунарнон. «Потенційний вплив цього закону величезний. Це не лише змінить життя незліченних пар, але й сприятиме більш справедливому суспільству для всіх», — сказав він.

Закон надає парам ЛГБТК+ ті ж юридичні права та визнання, що й гетеросексуальним парам, включаючи права щодо спадкування, усиновлення та прийняття рішень щодо охорони здоров’я.

Попередні спроби легалізувати шлюбну рівність за останнє десятиліття не мали успіху. У 2020 році Конституційний суд постановив, що чинний закон Таїланду, який передбачає шлюб між чоловіком і жінкою, відповідає конституції.

Деякі з основних політичних партій, які змагалися на минулорічних виборах, пообіцяли просувати шлюбну рівність у своїх кампаніях, включаючи прогресивну партію «Рух вперед», яка отримала більшість місць. Хоча партія не змогла сформувати уряд через об’єднання колишніх суперників, прем’єр-міністр Таїланду Сретта Тавісін з партії Pheu Thai також пообіцяв внести до парламенту законопроєкт про рівність шлюбів. «Це основне право вибирати, кого любити», — відзначив він у дописі в соцмережі X 1 червня.

Сретта прагне продемонструвати Таїланд як гостинне місце для ЛГБТК+ людей, висловивши підтримку заявці на проведення Всесвітнього прайду у 2030 році.

Таїланд стане третьою країною в Азії, де дозволено шлюбну рівність, після того як Тайвань легалізував одностатеві шлюби у 2019 році, а Непал — у 2023 році.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ