АКТУАЛЬНО

Тортури та вбивства: Новий звіт комісії ООН щодо злочинів російських військових в Україні переданий Генеральній Асамблеї

Нові докази воєнних злочинів російської армії у зоні конфлікту на території України були представлені головою Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідування порушень в Україні, Еріком Мозе. Згідно з інформацією відомства, російські військові систематично порушували права людини та міжнародне гуманітарне право, вчиняючи воєнні злочини у зоні, яка перебуває під їхнім контролем.

Звіт комісії підтверджує факти катування українських військовополонених та жорстокого поводження з ними у місцях їх утримання в Російській Федерації. Солдати зазнавали фізичних та психологічних травм, їм наносили серйозні тілесні ушкодження та псували здоров’я.

Свідчення одного з українських військових, який перебував у полоні, вражає своєю жорстокістю. Він описав безмежний стрес та страждання, які він переживав, перебуваючи у в’язницях на території Росії. Чоловік стверджував, що його систематично піддавали катуванням, що призводило до численних тілесних травм та психічних розладів.

Крім цього, комісія документувала руйнування і пошкодження інфраструктури в районі Маріуполя. Зокрема, зафіксовано пошкодження 58 будівель медичної інфраструктури та 11 електростанцій. Місцеві мешканці оповідали про страхітливі трагедії, які вони пережили під час безперервних обстрілів та бомбардувань, що призвели до масових жертв та поранень.

Люди, яких опитала комісія, розповіли про шокуючу кількість трупів, що лежали посеред вулиць, в завалах руйнівних будівель та місцевих лікарень, зазначив голова Незалежної міжнародної комісії ООН.

Представники комісії збираються висунути свої висновки перед Радою ООН з прав людини в Женеві у понеділок, 18 березня.

Сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом (СНПК), визнається як інструмент російської військової кампанії проти України. Ця жахлива практика є складовою частиною стратегії Кремля з метою контролю та інтимідації цивільного населення, і ці дії здійснюються за сприянням вищого керівництва РФ. Хоча основний об’єкт цього насильства – жінки, також зафіксовано випадки його вчинення проти чоловіків, літніх людей та навіть дітей.

Станом на 4 березня Офіс генерального прокурора України збирає матеріали щодо 274 випадків сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ