АКТУАЛЬНО

Трамп хоче відмінити вибори в США

Кандидат у президенти США Дональд Трамп зробив сенсаційну заяву, обіцяючи, що після його можливої перемоги на президентських виборах 2024 року, американцям не доведеться голосувати через чотири роки на нових виборах.

Виступаючи на заході у Вест-Палм-Біч, Флорида, організованому консервативною групою Turning Point Action, Трамп закликав християнську громаду підтримати його на виборах. “Християни, вийдіть і проголосуйте, тільки цього разу. Вам більше не доведеться цього робити. Я люблю вас, християн. Я християнин. Прийдіть, ви повинні прийти і проголосувати. Через чотири роки вам не доведеться знову голосувати, ми все виправимо, зробимо так добре, що вам не доведеться голосувати,” — сказав він.

Це не перший раз, коли Трамп робить подібні заяви. У грудні в інтерв’ю для Fox News він заявив, що у випадку перемоги на виборах, буде правити як диктатор, але лише на один день, щоб прийняти важливі рішення. Така риторика викликає серйозні побоювання щодо майбутнього демократії в США.

Зазначимо, що за Конституцією США президенти не можуть перебувати на посаді довше двох термінів. Єдиним президентом, який керував країною більше двох термінів, був Франклін Рузвельт, який займав пост президента чотири терміни. Обмеження на два терміни ввели вже після його президентства.

Втім, Трамп не раз натякав на можливість порушення цього правила. У травні цього року на зборах Національної стрілецької асоціації він пожартував, що міг би керувати США довше. “Ви знаєте, Франклін Рузвельт керував 16 років — майже 16 років — він був чотири терміни президентом. Я не знаю, ми будемо вважатися тритерміновими? Чи двотерміновими?” – заявив Трамп.

Підтримка Трампа серед консервативної бази залишається високою, але його заяви про можливе припинення виборів через чотири роки можуть викликати критику і опір серед широкої громадськості та політичних опонентів. Однак, якщо він дійсно переможе на виборах 2024 року, майбутнє американської демократії може опинитися під серйозною загрозою.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ