АКТУАЛЬНО

Трамп назвав Путіна “очевидним переможцем” обміну заручниками

Колишній президент США і кандидат на пост президента від Республіканської партії Дональд Трамп привітав президента Росії Володимира Путіна з успішним обміном заручниками, який відбувся днями. У своїй заяві Трамп назвав Путіна “очевидним переможцем” цього обміну, який призвів до звільнення кількох американських громадян, що перебували в ув’язненні в Росії.

Кандидат від Республіканської партії США Дональд Трамп похвалив президента Росії Володимира Путіна за історичну угоду про обмін ув’язненими, укладену минулого тижня, припускаючи, що російський лідер отримав кращий результат угоди.

«Я хочу привітати Володимира Путіна з укладанням ще однієї великої угоди. Ви бачили нашу угоду?» Про це Трамп сказав перед натовпом прихильників на передвиборчому мітингу в Атланті в суботу, коли він критикував адміністрацію Байдена за те, що вона вчинила обмін.

Колишній президент США, який претендує на другий термін у Білому домі через низку судових справ проти нього, сказав, що обмін полоненими призвів до звільнення «одних із найбільших убивць» у світі.

«Ми повернули наших людей, але ми укладаємо жахливі, жахливі угоди », — сказав Трамп. «Приємно сказати, що ми їх повернули, але чи створює це поганий прецедент?» він додав.

Під час найбільшого обміну полоненими з часів закінчення холодної війни Росія в четвер звільнила 16 в’язнів , у тому числі репортера Wall Street Journal Евана Гершковича, громадян Німеччини та російських дисидентів. Президент США Джо Байден і віце-президент Камала Гарріс привітали звільнених американців після їхнього повернення ввечері в четвер, а Байден назвав обмін дипломатичним подвигом .

В обмін на це було звільнено вісім росіян, які були ув’язнені в п’яти країнах . Серед них Вадим Красіков, полковник російської спецслужби, якого довічно ув’язнили в Німеччині за вбивство чеченського дисидента в Берліні в 2019 році.

Угода викликала певну реакцію в Німеччині , а міністр закордонних справ Анналена Бербок визнала, що обмін є «дуже делікатною дилемою» , яка «справедливо призводить до великої, великої потреби в розмові».

Під час свого передвиборчого мітингу в суботу Трамп також натякнув, що угода щодо ув’язнених включала виплати Росії, заявивши, що він домігся звільнення «59 заручників» під час свого перебування на посаді і «ніколи нічого не платив».

Джейк Салліван, радник Байдена з національної безпеки, підтвердив, що в рамках обміну минулого тижня гроші не обмінювалися і санкції проти Росії не були послаблені.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ