АКТУАЛЬНО

Трамп пропонує “стимулювати” Росію до нападу на країни-члени НАТО, які не виконують фінансові зобов’язання

Екс-президент США, Дональд Трамп, виступаючи на передвиборчому мітингу у Південній Кароліні, заявив про свою позицію стосовно виплат та військової допомоги у складі НАТО. Він заявив, що буде “заохочувати” Росію до атак на країни-члени НАТО, які не виконують свої фінансові зобов’язання перед альянсом.

Під час свого виступу, Трамп наголосив на необхідності збільшення військових витрат і підтримки союзників у НАТО. Він згадав про свій перший президентський термін і той спосіб, яким переконував інших лідерів країн-членів до виконання своїх фінансових обов’язків.

Трамп зазначив, що до його приходу до влади НАТО був у скрутному фінансовому стані, але він вимагав, щоб кожен країни-член вносив свою справедливу частку. Він висловив своє здивування тим, що деякі країни вважали, буде США захищати їх незалежно від того, чи сплачують вони внески чи ні.

Трамп також засудив виділення великих сум фінансової допомоги іншим країнам, вказавши на необхідність надання такої допомоги у формі позик, а не безвідповідальних виплат.

Уряд Сполучених Штатів відреагував на коментарі екс-президента Дональда Трампа щодо захисту членів НАТО в разі нападу зазначивши, що такі висловлювання є “жахливими та безглуздими”. Згідно з 5-ою статтею Північноатлантичної угоди, країни-члени зобов’язані захищати один одного у разі нападу.

Представник Білого дому вважає, що заява Трампа ставить під загрозу національну безпеку США, глобальну стабільність та внутрішню економіку. Нагадаємо, що система фінансування НАТО передбачає стримання країн-членів витрачати не менше 2% ВВП на військові витрати, проте більшість не досягає цієї мети. Цей показник є лише орієнтовним, і не передбачає жодних конкретних “рахунків” для країн-членів.

Трамп не уточнив, чи має намір реалізувати свою погрозу. Однак ці його заяви можуть спричинити занепокоєння серед країн-членів НАТО, особливо у зв’язку з можливістю його повернення на посаду президента.

Трамп вже раніше критикував НАТО, вважаючи його фінансовим тягарем для США. Він також негативно ставиться до фінансової допомоги Україні, а його прибічники в Конгресі блокують виділення нових пакетів допомоги для країни. Іншими словами, політика фінансової підтримки України у США є об’єктом дискусій в Конгресі, зокрема у зв’язку з питанням міграції через південний кордон країни.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ