АКТУАЛЬНО

Три книжкові новинки жовтня. Не пропустіть, їх варто прочитати

Жовтень 2023 року багатий на новинки та нові імена в книжковому світі. Сьогодні ми подивимося на три, на мій погляд, найкращі книги жовтня. Є що почитати!

Валері Перрен “Забуті по неділях “Валері Перрен – видатна французька письменниця сучасності, чиї твори надійно утримуються на вершинах бестселерів Франції. Її літературний талант є справжнім феноменом нашого часу.

“Неділя – день відвідувань. Не для всіх. Неділя – складний день. Щонеділі люди похилого віку точно знають, який день тижня настав”. У цей особливий день Жюстін Неж, двадцятирічна дівчина, потрапляє до будинку для літніх людей “Гортензії”. Тут вона живе з бабусею, дідусем і молодшим братом Жюлем. Вона працює в будинку для літніх людей і найбільше любить спілкування зі своїми літніми підопічними. Однак серед них є особлива жінка – дев’яностолітня Елен, чиї спогади та історії викликають увагу та захоплення Жюстін. Розповіді Елен чинять глибокий вплив на Жюстін, змушуючи її зіткнутися з власними сімейними таємницями і пережити втрату, яку вона довго приховувала всередині себе. Але несподіваний анонімний дзвінок до будинку для літніх людей перевертає життя Жюстін з ніг на голову.

Жорж Вігарелло “Історія втоми: від Середньовіччя до наших днів”

Книжка французького історика і філософа Жоржа Вігарелло, в якій він досліджує еволюцію і сприйняття втоми впродовж історії людства, починаючи від Середньовіччя і закінчуючи сучасними днями.

У книжці Вігарелло аналізує, як змінювалася роль і значення втоми в суспільстві та культурі, як соціокультурні та економічні зміни впливали на сприйняття праці та втоми. Він вивчає історичні події, які впливали на розуміння втоми, починаючи з біблійних часів і закінчуючи індустріальною революцією та сучасною глобалізацією.

У книзі Жорж Вігарелло також звертає увагу на відмінності в поглядах на втому між різними культурами та епохами. Він розглядає втому не тільки як фізіологічний стан, а й як соціокультурне та філософське явище.

Ця книжка пропонує читачам глибокий аналіз історії втоми та запрошує до роздумів про те, як зміни в суспільстві та технології впливають на наше ставлення до праці та втоми.

Франческа Ріс “Спостерігач”

“Письменник шукає помічника” – таке оголошення бачить у газеті Лія, молода англійка, яка втекла до Парижа від сірих лондонських буднів. Знаменитий письменник Майкл Янг доручає їй розшифровку своїх щоденників і запрошує провести літо на півдні Франції разом з його сім’єю. На морському узбережжі Лія з усією пристрастю молодості віддається веселощам, новим знайомствам і насолоджується повною свободою. Але що глибше Лія занурюється у спогади бурхливої юності Янга, що пройшла в Сохо 1960-х років, то сильніше розмиваються для неї грані минулого і сьогодення, правди і обману. Але одна думка не дає Лії спокою: чому Майкл Янг доручив роботу саме їй?

У новому провокаційному романі Франческа Ріс досліджує чоловічий і жіночий погляди на природу бажання й амбіцій і те, як далеко люди готові зайти заради них.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ