АКТУАЛЬНО

У Данії планують введення жінок до строкової служби в армії

Влада Данії планує розширити систему військового призову на жінок і збільшити терміни строкової служби. Про це заявила прем’єр-міністерка Метте Фредеріксен.

Фредеріксен відзначила, що оборона країни є однією з найпочесніших справ, тому уряд пропонує розширити систему призову, щоб забезпечити повну рівність між статями.

За планами, призов на жінок має бути розширений у 2026 році. Міністр оборони Троельс Лунд Поульсен зауважив, що законопроект має бути ухвалений не пізніше 2025 року для введення його в дію з 2025 року.

Уряд планує призивати молодих людей до Збройних сил на однакових умовах, незалежно від статі. Міністр також наголосив на необхідності забезпечення сучасних цінностей та відображення основних цінностей Данії.

За останній рік лише 25 жінок добровільно призвали до служби серед близько 4700 строковиків. У Данії відбір призовників проводиться методом лотереї.

Також передбачено збільшення терміну строкової служби з приблизно 4 до 11 місяців. Протягом 5 місяців призовники пройдуть базову підготовку, а решта часу буде присвячена отриманню конкретної спеціальності.

Уряд планує виділити додаткові 40 млрд крон (близько 5,3 млрд євро) на оборонні потреби у наступні п’ять років. Фредеріксен зазначила, що у 2024 і 2025 роках на оборону буде витрачатися 2,4% ВВП країни, включаючи військову допомогу Україні.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ