АКТУАЛЬНО

У Мюнхені відкривається щорічна конференція з безпеки, на ній виступить Зеленський

Початок Мюнхенської конференції з питань безпеки, який припадає на 16 лютого, відбувається в умовах важкої ситуації через російську війну проти України, затримку значного пакету військової допомоги для Києва в Конгресі США та заяви потенційного кандидата на посаду президента Сполучених Штатів, Дональда Трампа, щодо НАТО.

На цьому щорічному заході, вважаємому провідним у світі форумом для обговорення міжнародної політики безпеки, очікується прибуття близько 50 світових лідерів. Проте, уряди Росії та Ірану не отримали запрошень.

Планується, що віцепрезидентка США Камала Гарріс виступить на конференції в день її відкриття, а наступного дня слово буде передано президенту України Володимиру Зеленському. Це перший особистий виступ Зеленського на конференції після того, як Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну у лютому 2022 року. Варто зазначити, що минулоріч він виступав на конференції у форматі онлайн.

Перед Камалою Гарріс стоїть завдання переконати союзників у тому, що Вашингтон залишається відданим захисту їхньої безпеки, особливо після сумнівних заяв Трампа щодо НАТО. Відповідно до агентства Reuters, вона планує підкреслити, що США ніколи не відмовляться від своїх зобов’язань перед НАТО, і зазначити різницю у підходах до глобальної взаємодії між адміністрацією Байдена та попереднього президента.

Очікується, що під час конференції Гарріс зустрінеться з Зеленським, що відображає увагу США до ситуації в Україні. До участі у заході також приєднається державний секретар США Ентоні Блінкен, який нещодавно завершив візит до Албанії.

Перед прибуттям на Мюнхенську конференцію президент України Володимир Зеленський планує відвідати Берлін для зустрічі з канцлером Німеччини Олафом Шольцем, а також вирушити до Парижа для підписання угоди про безпеку з президентом Франції Емманюелем Макроном.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ