АКТУАЛЬНО

У США висока вирогідність шатдауну

У США зростають побоювання з приводу можливого шатдауну, оскільки до закінчення дії тимчасових домовленостей щодо бюджетного фінансування урядових структур залишилося зовсім мало часу, і в політиків із кожним днем дедалі менше можливостей для подолання розбіжностей, пише The Hill.

Очільники обох партій поспіхом намагаються домовитися, однак однією з потенційних мін у дебатах між республіканцями та демократами стало питання про допомогу Києву.

Конгресмени повернуться до Вашингтона наступного тижня і зіткнуться з двома крайніми термінами бюджетного фінансування, що насуваються: 1 березня – лише для низки відомств і 8 березня – для всіх інших агентств. У результаті у законодавців залишається мало часу, щоб розв’язати свої розбіжності і винести законопроєкти на розгляд для подальшої роботи урядових структур.

Спікер Майк Джонсон, відтоді як обійняв свою посаду в жовтні минулого року, робив спритні кроки, щоб уникнути призупинення роботи державних відомств, однак норовливі республіканці-консерватори втрачають терпіння через його готовність досягти бюджетних домовленостей із демократами.

Деякі спостерігачі на Капітолійському пагорбі вже попереджають, що нинішня боротьба в американському конгресі несе найбільшу загрозу шатдауну.

“Я стурбований, – заявив один із помічників республіканців у сенаті США. – Думаю, з усіх страхів, з якими ми стикалися після завершення минулого фінансового року, цей буде найстрашнішим. Думаю, нам може стати дуже боляче”.

Однак однією з потенційних мін у дебатах стало питання про надсилання додаткової допомоги Україні, яке вже кілька місяців мучить американських законодавців, особливо Джонсона.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ