АКТУАЛЬНО

Україні необхідно мобілізувати 200 тисяч людей до кінця року

Україні необхідно мобілізувати 200 тисяч людей до кінця року, повідомляє Welt у понеділок, 1 липня.

Автори статті зазначають, що, «крім браку сучасних винищувачів і боєприпасів, ключовою проблемою України є брак солдатів».

У статті йдеться, що для «компенсації втрат і створення нових бригад» Україні потрібно щокварталу призивати на службу щонайменше 50 тисяч людей, а до кінця року — 200 тисяч. Співрозмовники з «європейських безпекових кіл» заявили журналістам, що останніми місяцями Україна «значно відстає від цих показників». Вербування ув’язнених до українського війська, «показує серйозність ситуації». У Міністерстві юстиції повідомили, що з травня до Сил оборони долучилися 2800 ув’язнених.

Глава Інституту підготовки офіцерів Терезіанської військової академії у Відні полковник Маркус Райснер заявив, що вербування кількох тисяч ув’язнених могло б покращити ситуацію, але навряд чи змінить ситуацію з кадрами «докорінно».

Деяких ув’язнених приваблює перспектива почати все спочатку й отримувати хорошу зарплату, але інші бояться, що їх використовуватимуть як «гарматне м’ясо».

У матеріалі також описується, що керівництво деяких в’язниць переслідує власні інтереси і не хоче відпускати ув’язнених, втрачаючи «дешеву робочу силу». Один ув’язнений подав позов на рішення адміністрації виправної колонії в Житомирській області не відпускати його в армію, сказавши: «Схоже, що тих, хто погано працює, хочуть позбутися, а таких, як я, хочуть залишити».

Автори статті нагадують, що країна-агресор Росія вербує ув’язнених з літа 2022 року, а на території України зараз перебуває приблизно вдвічі більше солдатів, ніж на початку повномасштабного вторгнення. Окупанти мають перевагу за рахунок величезної кількості особового складу і техніки.

У Міністерстві оборони в червні повідомляли про «позитивну динаміку» з темпами мобілізації, ситуація покращується порівняно з березнем та лютим.

8 травня Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт № 11079−1, який дозволяє деяким категоріям ув’язнених мобілізуватися до ЗСУ після рішення суду і добровільно. Мобілізації не підлягають засуджені за тяжкі умисні вбивства, зґвалтування, сексуальне насильство, злочини проти основ національної безпеки тощо. У партії «Слуга народу» уточнили, що до ЗСУ не зможуть вступити корупціонери та люди, які обіймали особливо відповідальні посади, зокрема депутати і міністри.

Ув’язнені, яких потенційно можуть мобілізувати, повинні мати не більше трьох років до закінчення терміну покарання.

За оцінкою глави фракції «Слуга народу» Давида Арахамії, потенційний мобілізаційний ресурс серед ув’язнених в Україні становить 15−20 тисяч осіб, але контракт підпишуть орієнтовно кілька тисяч.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ