АКТУАЛЬНО

Умови існування Північної Кореї під впливом міжнародних санкцій: що відбувається в країні

Перш ніж Росія скоїла повномасштабне вторгнення в Україну, Північна Корея, відома також як Корейська Народно-Демократична Республіка (КНДР), була світовим лідером у сфері міжнародних санкцій. Незважаючи на це, вона успішно створила ядерний арсенал, що налічує 50 боєголовок, та сучасні ракети, які теоретично можуть досягти континентальної частини Сполучених Штатів.

Інформація про життя людей у КНДР є вкрай обмеженою, а дані щодо економіки країни є державною таємницею з 1961 року. Однак The Page зібрав достатньо даних, щоб краще зрозуміти, яким чином ця країна, знаходячись у стані ізоляції, продовжує своє існування.

Суттєву частину своєї історії Північна Корея, держава на півночі Корейського півострова, сплітає з радянськими військовими, які з’явилися там наприкінці Другої світової війни. Початково керівництво країною було покладено на колишнього капітана Червоної Армії, Кіма Ір Сена, який став засновником правлячої династії в Північній Кореї. Проте, вже в середині 1950-х він зумів вибратися з-під впливу Москви та домогтися значної автономії у соціалістичному співтоваристві.

Радянський Союз, незважаючи на це, упродовж декількох десятиліть надавав підтримку КНДР. Це було обумовлено, зокрема, не лише ролью Північної Кореї як буферної зони, що прикривала радянський Далекий Схід, але й бажанням утримати Пхеньян у радянсько-китайських відносинах. Проте з розпадом СРСР на початку 1990-х Москва припинила субсидування економічних зв’язків з КНДР, що призвело до значного скорочення російсько-північнокорейської торгівлі.

Попри очікування на припинення існування КНДР після смерті Кіма Ір Сена у 1994 році, країна вижила навіть попри катастрофічний голод. У початку 2000-х Москва змінювала своє ставлення до Північної Кореї, оскільки її відносини з Заходом почали погіршуватися, а Пхеньян став для неї важливим союзником. Хоча обіцянки про збільшення торгівлі часто залишалися лише на словах, обговорення спільних проєктів та вищорівневі зустрічі продовжувалися.

Андрій Ланьков, професор Університету Кукмін у Сеулі, відзначає, що КНДР отримувала значну кількість продуктів і товарів від Радянського Союзу, які були вирішальними для її існування. Однак, навіть тоді, Пхеньян ігнорував будь-які вимоги Москви, якщо вважав, що вони не відповідають національним інтересам, особливо інтересам правлячої еліти. Це свідчить про високий рівень автономії, який вони насолоджувалися, навіть нехтуючи реакцією населення на економічні проблеми.

У зв’язках між КНДР та Китаєм можна відзначити складність, але водночас і тісність. Наприклад, Китай допоміг Пхеньяну під час війни 1950-1953 років, але водночас багато китайців, що втекли від “культурної революції” у 1960-х роках, знайшли притулок в Північній Кореї. Однак відносини між керівниками обох країн є напруженими, з Пхеньяном час від часу демонструє свою автономію від Пекіна.

Китай вважає КНДР буфером, який відокремлює його від військ США в Південній Кореї, і тому надає підтримку Пхеньяну, навіть враховуючи несприятливі відносини між керівниками двох країн. Таким чином, Китай залишається головним джерелом субсидій для КНДР.

Щодо виробництва зброї, міністр оборони Південної Кореї зазначив, що військові заводи Північної Кореї працюють на повну потужність, виготовляючи зброю та снаряди для Росії. Це вказує на те, що Північна Корея заробляє на війні в Україні, постачаючи військове обладнання в обмін на продовольство та інші необхідні товари.

З серпня 2023 року Північна Корея відправила до Росії приблизно 6700 контейнерів, які містять принаймні 3 мільйони пострілів для 152-мм гаубиць або 500 тисяч ракет для 122-мм реактивних систем залпового вогню. Однак збройові заводи країни, які не експортують до Росії, працюють лише на 30% потужності через нестачу сировини та електроенергії.

За даними Міністерства оборони Південної Кореї, більша частина контейнерів, що прибувають з Росії до Північної Кореї, призначена для продовольства. Втім, уряд КНДР стверджує, що ситуація з продовольством в країні залишається стабільною.

Згідно з повідомленням Держдепартаменту США наприкінці лютого, Північна Корея відправила до Росії принаймні 10 тисяч контейнерів з боєприпасами або супутніми матеріалами з вересня минулого року.

У відповідь на початок пандемії COVID-19 у 2020 році, уряд Північної Кореї ужив ряд заходів, включаючи заборону на перетин кордонів, посилення контролю та суворі санкції для тих, хто порушує ці правила. Нові обмеження дозволили владі посилити свою владу та зміцнити контроль над різними аспектами життя в країні.

Зокрема, уряд припинив різноманітні форми неофіційної економічної діяльності та посилив контроль над комунікаціями та доступом до інформації. Ці заходи спрямовані на збереження стабільності в країні та зміцнення влади уряду.

У 2021 році під час VIII з’їзду Трудової партії Кореї, влада Північної Кореї заявила про намір згорнути ринкові реформи, які були реалізовані протягом попередніх років. Незважаючи на спочатку позитивні прогнози, нові економічні заходи не вдалося забезпечити значний розвиток економіки країни.

Зміни, впроваджені в Північній Кореї, принесли помітне поліпшення економічної ситуації у країні. Протягом 2012-2017 років економіка Північної Кореї зростала на рівні 5-7% щорічно.

Проте у 2017 році ситуація вийшла з-під контролю через серію провокацій, ініційованих самим керівництвом КНДР. Північна Корея провела випробування міжконтинентальних ракет, здатних досягти цілей на континентальній території США, а також термоядерних зарядів.

Ці дії, на думку аналітиків, мали на меті створення кризової ситуації, яка дозволила б КНДР отримати необхідні умови для повернення до передкризового стану. Результатом стали санкції Ради Безпеки ООН, які значно ускладнили зовнішньоекономічні відносини Пхеньяна і скасували багато амбітних планів розвитку країни.

До того ж, економічна ситуація у Північній Кореї додатково погіршилася через епідемію COVID-19 та жорсткі карантинні обмеження, які ввів уряд.

Це призвело до зникнення товарів з полиць магазинів і загрози голоду у сільських регіонах. У таких умовах Кім Чен Ин вирішив зосередитися на мобілізації і посиленні ролі держави в економіці, уникаючи ризику політичних реформ.

В 2023 році Північна Корея розпочала політичний і економічний розвиток, спрямований на підвищення промисловості та ролі держави в цьому процесі. Нові заходи включали перереєстрацію підприємств і перевірку їхньої діяльності на відповідність політиці уряду.

У цей період Північна Корея повернулася до консервативного підходу до економічного розвитку. Незважаючи на санкції, що накладаються на країну, Пхеньян продовжує вести контрабандні операції через свої дипломатичні мережі за кордоном.

Проте Пхеньян зобов’язаний платити величезні премії постачальникам як компенсацію за ризик. Те ж саме стосується незаконного експорту з Північної Кореї. Покупці, майже завжди з Китаю, ризикують імпортувати товари з КНДР лише в разі, якщо ціни низькі достатньо, щоб переважити ці ризики. Навіть до введення більш жорстких санкцій у 2016-2017 роках Китай, який виступає як основний покупець, постійно оплачував вугілля з Північної Кореї за цінами, значно нижчими від ринкових.

Незважаючи на таку тактику ухилення, санкції, безперечно, завдають шкоди економіці Північної Кореї. Наприклад, у 2019 році країна заробила лише $370 млн на експорті вугілля порушенням санкцій, що становить лише третину від $1,19 млрд, які вона заробила у 2016 році до введення жорстких санкцій.

У квітні 2024 року група експертів ООН опублікувала звіт, в якому йшлося про те, що північнокорейські страхові компанії продовжували здійснювати свою діяльність за кордоном. Вісім нігерійських фірм, дві китайські та по одній з Кот-д’Івуару та Лівану були названі у звіті як фірми, що співпрацювали з Корейською національною страховою компанією або свідомо допомагали їй у розвитку ділових можливостей, включаючи фінансові перекази через криптовалютні транзакції.

Страхова діяльність Північної Кореї за кордоном є частиною складної фінансової схеми, спрямованої на незаконне отримання іноземної валюти, зауважує експерт із санкцій Джошуа Стентіон. Наприклад, північнокорейські страхові компанії застраховуються у іноземних компаніях за вищі премії. «А коли трапляються нещасні випадки, катастрофи чи ще щось, КНДР вимагає відшкодування збитків і отримує іноземну валюту», – додає він.

Рейлі вважає, що санкції продовжать робити Північну Корею залежною від дуже невеликої кількості торгових партнерів – переважно Китаю та Росії, які можуть встановлювати вкрай невигідні ціни. Але під їхнім впливом політична система країни не зміниться. «Жорсткий державний контроль над економікою найкраще служить політичним та соціальним цілям режиму, дозволяючи йому контролювати розподіл ресурсів», – зазначає експерт.

Хоча Північна Корея ще не повністю відновила свою передпандемічну діяльність, Кім Чен Ин відзначив великі успіхи у захисті та зміцненні держави та сімейної династії Кімів у 2023 році. При цьому Кіми, схоже, взяли курс на посилення напруженості у 2024 році.

У листопаді 2023 року після двох невдалих спроб відбувся успішний запуск північнокорейського супутника. КНДР пообіцяла продовжити запуски, незважаючи на резолюції Ради Безпеки ООН, які забороняють їй розробляти технології, що застосовуються до балістичних ракет. Крім супутників, Північна Корея запустила близько 40 балістичних ракет. У 2023 році на публіці з’явилася дочка Іна, Кім Джу Е, яка разом зі своєю сестрою Кім Йо Чжон є провідними представниками сімейної династії. Ці події покликані підвищити стійкість, легітимність та довговічність режиму КНДР.

Скотт Снайдер, аналітик Ради з міжнародних відносин, вважає, що Північна Корея переходить від зосередження уваги на міжкорейському балансі на Корейському півострові до того, що все більше залежить від динаміки протиборчих коаліцій: КНДР, Китаю, Росії проти США, Південної Кореї та Японії.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ