АКТУАЛЬНО

В Польщі визнали, що не дали грошей на боєприпаси для України

На тлі продовження війни в Україні міжнародна підтримка залишається одним із ключових факторів у забезпеченні Збройних сил України (ЗСУ) необхідною зброєю та боєприпасами. Однак не всі обіцяні кошти надходять вчасно, і це викликає певні проблеми у виконанні поставлених планів.

Нещодавно Польща зізналася, що досі не перерахувала гроші Чехії на закупівлю боєприпасів для України, що є частиною чеської ініціативи. Ця ініціатива передбачає постачання боєприпасів для українських військових з метою підтримки боротьби проти російської агресії.

На пресконференції в Києві з українським колегою Андрієм Сибігою міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський пояснив затримку в перерахуванні коштів. За його словами, причиною є арешт польського чиновника, відповідального за цей процес.

Йдеться про Міхала Кучмеровського, колишнього голову Урядового агентства стратегічних резервів Польщі. Його затримали в Лондоні за польським ордером на арешт через звинувачення в корупційних злочинах. Це створило затримку в передачі коштів, але польський уряд обіцяє виправити ситуацію найближчим часом.

Радослав Сікорський заявив, що Польща виділить 100 мільйонів євро на закупівлю снарядів для України, з яких перша половина буде надіслана вже цього року, а решта – наступного.

Чеська ініціатива з постачання боєприпасів для України, до якої долучилися кілька європейських країн, мала на меті забезпечити значну частину потреб ЗСУ в боєприпасах. Компанія Czechoslovak Group, яка здійснює закупівлю, нещодавно повідомила, що основним постачальником боєприпасів стала Туреччина.

Проте ситуація ускладнилася, коли не всі країни-партнери виконали свої фінансові зобов’язання. Зокрема, Чехія не змогла досягти початкових цілей через недостатнє фінансування з боку інших країн, серед яких і Польща. Прага зазначила, що їхні плани скорочуються на третину, якщо партнери не нададуть необхідні кошти.

Незважаючи на проблеми з фінансуванням, ініціатива продовжує діяти. За останніми даними, до закупівлі боєприпасів для України за межами Європейського Союзу приєдналися 18 країн. Німеччина стала найбільшим і найшвидшим донором серед партнерів ініціативи.

Тим часом, Польща публічно підтримала ініціативу, але ще не надіслала жодних коштів. Водночас Радослав Сікорський підтвердив, що його країна виконає свої зобов’язання і вже найближчим часом перша половина від обіцяних 100 мільйонів євро надійде для закупівлі снарядів.

Корупційні скандали, як той, що стався з Міхалом Кучмеровським, можуть значно вплинути на швидкість та ефективність надання допомоги Україні. Ця ситуація підкреслює важливість прозорості та надійності процесів, які стосуються фінансування військових закупівель, особливо під час війни.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ