АКТУАЛЬНО

Відмова ключових країн Глобального Півдня в участі у Саміті миру

Перший Саміт миру, запланований на 15-16 червня, відбудеться на швейцарському курорті Бюргеншток. Наразі участь підтвердили 107 країн та міжнародних організацій, але дві ключові країни Глобального Півдня, на яких розраховувала Україна, відмовилися взяти участь.

Президент Володимир Зеленський два тижні тому запросив на саміт китайського лідера Сі Цзіньпіна, закликаючи до активної участі у глобальних зусиллях щодо миру.

Україна сподівалася на участь Китаю через його вплив на Росію. Однак, візит Сі Цзіньпіна виявився нереальним, а участь китайської делегації також не відбудеться через невиконані умови, за словами речниці МЗС Китаю Мао Нін.

Президент Зеленський відкидає ідею альтернативних самітів, наголошуючи, що відмова участі окремих лідерів підтримує війну. Крім того, він вважає, що опосередкована підтримка Росії подовжує конфлікт.

Саудівська Аравія також не братиме участі у саміті миру, і це може бути пов’язано з відсутністю Росії на форумі.

Щодо Пакистану, він також уникає участі, ймовірно, через політику нейтралітету і відсутність Росії на саміті.

Угорщина ще не прийняла остаточного рішення про участь через відсутність Росії на форумі, але міністр закордонних справ Петер Сійярто вважає, що мирний саміт має сенс лише при участі обох сторін конфлікту.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ