АКТУАЛЬНО

Війна в Україні може тривати роки, змінюючись загостреннями та заморожуванням, – доповідь форуму в Давосі

На форумі в Давосі, присвяченому оцінці глобальних ризиків на 2024 рік, зроблено прогноз щодо тривалості війни в Україні. Зазначено, що конфлікт може тривати найближчі два роки, періодично змінюючись загостреннями та періодами заморожування.

Експерти вважають, що, якщо конфлікт зросте в інтенсивності, це може відбутися за допомогою звичайних, а не ядерних засобів, при цьому існує ризик розширення на сусідні країни. Хоча важко передбачити постконфліктні сценарії для України та Росії, можливий варіант “заморожування” війни в тривалий, спорадичний конфлікт, який може тривати роки чи навіть десятиліття.

Експерти також вказують, що навіть під санкціями Росія буде продовжувати отримувати прибуток від експорту енергоносіїв та сировини, і цей прибуток може навіть зрости у разі розширення конфлікту на Близькому Сході.

У прогнозі вказано, що підтримка України в Європейському Союзі може зменшитися через поширення “проросійських чи нейтральних настроїв”, а в Сполучених Штатах – через внутрішній тиск, зміну міжнародних пріоритетів або політичних змін в уряді.

Завоювання підтримки в “глобальному світі” також може ускладнитися через можливий новий конфлікт на Близькому Сході.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ