АКТУАЛЬНО

Віталій Коваль – професійний банкрот очолив Фонд Державного майна України

Таке можливе лише в Україні. Колишнього голову Рівненської обласної державної адміністрації (з вересня 2019 року) Віталія Коваля, замість звільнення за корупцію та недбалість було підвищено до Голови Фонду Держмайна. Що не дивно, бо кожен його голова сьогодні є під слідством.

Віталій Коваль - професійний банкрот очолив Фонд Державного майна України

Колишній губернатор Рівненської області Віталій Коваль протеже екс-глави облради Олександра Данильчука, який у 90-х був людиною Ігоря Бакая, від нього отримав посади в «Інтергазі» та Міноборони. Із Ковалем Данильчука пов’язує не лише спільний бізнес, а й кревність. Батько Коваля та Данильчук разом розпочинали тренерами з греко-римської боротьби.

Біографія банкрута та конвертатора Коваля

Віталій Коваль - професійний банкрот очолив Фонд Державного майна України

Народився Віталій Коваль у 1981 році у місті Березне. 2003 року Віталій Коваль закінчив Тернопільську академію народного господарства за спеціальністю «Банківська справа», 2017 року – Львівську бізнес-школу Українського католицького університету.

Віталій Коваль у мантії та з дипломом Львівської бізнес-школи

З 2004 до 2006 року працював на різних посадах у Першій Київській філії відкритого акціонерного товариства «Укргазбанк».

Судячи з роду своєї професійної діяльності – Коваль – це підставний директор у фірмах ФПГ.

З 2006 року по 2019 рік Коваль торгував меблями, овочами та фруктами від імені свого ФОП.

При цьому з 2008 до 2009 року Коваль – директор ТОВ “Пробанк Консалт”, м. Вишневе (Київська область).

З 2012 по 2017 рік – гендиректор ТОВ «Інвесттрейдсервіс», київської компанії, яка нібито спеціалізується на оптовій торгівлі зерном, тютюном, насінням та кормами для тварин, а за фактом конвертаційний центр.

У 2017 році слідчі органи Головного управління ДФС Києва розпочали кримінальне провадження за фактами відмивання доходів та ухилення від сплати податків за допомогою фірм-контрагентів, серед яких згадується і ТОВ «Інвесттрейдсервіс» Коваля.

Слідчі того часу встановили, що компанії вказували в накладних деклараціях занижену вартість продукції, тим самим створювали штучну вигоду для фірм-прокладок і ухилялися від сплати реальних податків на митниці.

На вересень 2019 року податковий борг компанії становить майже три мільйони гривень.

Згідно з реєстрами, Віталій Коваль склав повноваження генерального директора компанії у 2017 році. Як він уникнув уваги до його діяльності правоохоронців – питання.

З 2014 року по 2019 рік Віталій Коваль – гендиректор двох фірм – ТОВ «Санако», що спеціалізується на аграрному секторі, продажу нафтопродуктів та техніки та «ВВВ Монтаж», компанії з будівництва доріг.

Засновник компанії «ВВВ Монтаж» – Сергій Миколайович Комаров, мешканець міста Севастополя, який мешкає на окупованій території України.

На своєму сайті «ВВВ Монтаж» вказує, що на Рівненщині є два асфальтнобетонні заводи, одна бітумна база та автотранспортна колона.

Що стосується бітумної бази, то в судових реєстрах від серпня 2018 року є ухвала суду про накладення арешту на рухоме майно, яке перебувало на території фірми. Причиною стали слідчі дії у відкритому кримінальному провадженні за фактом самовільного зайняття земельної ділянки підприємством «ВВВ Монтаж».

Віталій Коваль у Фейсбуці розповідає, що взяв у ОТП Банку кредит, який спільно з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) фінансував малий та середній бізнес за програмою «Кредитна лінія EU4Business-ЄБРР».

Віталій Коваль - професійний банкрот очолив Фонд Державного майна України

Фінустанова виділила позику на 5,6 мільйона гривень, а ЄБРР дав безповоротний грант – 10% від загальної суми кредиту. Кошти, за словами Коваля, пішли на купівлю самоскидів для щебеню фірми Ford. Ось тільки в реєстрі МВС за компанією такі авто не належать.

А ділянка за адресою асфальтнобетонного заводу в селі Яринівка Березнівського району та майно, що знаходиться там, належить іншому київському підприємству «Гостомель-промтранс», кінцевий власник – Герман Магамедович Адамов.

Незважаючи на те, що «ВВВ Монтаж» зареєстровано у Києві, тендера на будівництво доріг вона виграє саме на Рівненщині.

З початку 2018 року фірма отримала 22 контракти на виконання робіт загальною сумою понад 427 мільйонів гривень бюджетних коштів. Основні замовники – Служба автомобільних доріг Рівненщини – майже 80 мільйонів гривень.

Як «ВВВ Монтаж» справлявся із завданням незрозуміло.

Офіційно у фірми три транспортні засоби: шасі МАЗ 5340С2, 2017 року випуску та два причепи СМЗ 710В та ГКБ 817. Решта обладнання суспільство орендує в інших у тому числі й у власних основних конкурентів.

З 2018 року Коваль – заступник голови ради “Всеукраїнської дорожньої асоціації”.

А у вересні 2019 року Зеленський несподівано призначає його головою Рівненської облдержадміністрації.

Борги перед банками

Що цікаво, у своїх деклараціях Віталій Коваль вказує чималі податкові зобов’язання та несплачені виконавчі збори.

Минулого року Віталій Коваль узяв чималі кредити в банках, які вчасно не погасили. Мова про суми: 556 тисяч доларів США у банку «Аваль» за договором з 2007 року; 205 тисяч доларів боргу “УкрСиббанку” (договір 2008 року). Ще 300 тисяч гривень він винен громадянину з 2010-го. Тому банки позивалися до Коваля, а до кредитних коштів додали чималі відсотки за несвоєчасні оплати.

За 2018 рік він вказує 551 тисячу 794 гривень виконавчих зобов’язань перед Головним територіальним управлінням юстиції у Рівненській області. Ще 182 тисячі 640 гривень він заборгував Голосіївському районному відділу державної виконавчої служби у Києві.

  1. Понад 54 тисячі гривень на користь Березнівського відділу виконавчої служби.
  2. 15 тисяч 812 гривень податкових зобов’язань.
  3. Понад 510 тисяч гривень заборгував Укргазбанку.

Майже за 10 років до обрання на посаду голови області, у 2010 році, маючи кредити та позички, Віталій Коваль просив Рівненський господарський суд визнати його банкрутом та ухвалити нездатність погасити заборгованості, але суддя відхилив його клопотання, зобов’язав сплатити заборгованості та наклав арешт майно.

Що цікаво, у 2018 році Коваль вказує, що зберігає готівкою 47 тисяч 300 доларів США та 11 тисяч гривень на особистому рахунку дружини – Ксенії Коваль у банку. Але за боргами чомусь розраховуватись не поспішає.

Віталій Коваль - професійний банкрот очолив Фонд Державного майна України

Політична та громадська діяльність

Близький до президента голова Фонду державного майна України Віталій Коваль, особистість вельми неоднозначна. Велика політична кар’єра Коваля розпочалася у 2019 році, коли Зеленський призначив його головою Рівненської ОДА.

Раніше Віталій Коваль агітував за голову Рівненської облради, кандидата в депутати Олександра Данильчука з Блоку Петра Порошенка, який йшов на вибори до парламенту 2019 року як самовисуванець. Але у 2019 році Коваль несподівано сам опинився у команді Зеленського.

Віталій Коваль - професійний банкрот очолив Фонд Державного майна України

Голова Фонду Держмайна Віталій Коваль – віце-президент Асоціації зі спортивної боротьби, головою якої донедавна був Ельбрус Тадєєв. Тедеєв входив до ОЗУ Бориса Савлохова (головний тренер з вільної боротьби). В Україні Тедєєв представляв інтереси Михайла Маміашвілі – лідера осетинського суспільства та етнічних ОЗУ на території колишньої посурані. Маміашвілі – президент федерації спортивної боротьби Росії, з 1997, полковник, екс-глава ЦСКА.

Маміашвілі є другом Путіна, кримінальним авторитетом.

Скандали

9 серпня НАБУ та САП оприлюднили оперативні матеріали щодо корупції народного депутата з фракції “Слуга народу” Анатолія Гунька. Як відомо, нардепа від “Слуги народу” Анатолія Гунька 8 серпня 2023 року викрили на отриманні хабара. На плівках нардеп-корупціонер докладно розповідає, скільки замовнику коштуватиме використання земель Національної академії аграрних наук біля Рівного. Зокрема, Гунько принаймні двічі згадує “губернатора”, який теж очевидно “у справі”. Рівненську обласну військову адміністрацію з вересня 2019 року очолює Віталій Коваль.

Голова правління “Центренерго” Андрій Гота, за участю “Андрія Угорщина, що “дивиться” за вугільною сферою, за сприяння керівника ФДМУ Віталія Коваля створили схему завдяки якій вугілля, яке постачається державою, не збагачується, а відвантажується на ТЕЦ “Центренерго”, внаслідок чого 50% вугілля – це рядівка, а вугілля із золою 23% приймається як кондиційне вугілля.

Керівник ФДМУ Коваль не може не знати цієї схеми, але й не буде проти неї, бо саме за його зговірливість його і призначили на цю посаду.

Проте, таким чином Коваль уже причетний до втрати сотень мільйонів гривень, про що згодом, напевно, даватиме свідчення в НАБУ.

Коваль є організатором злочинних схем із розкрадання державних коштів, виділених на будівництво автомобільних доріг, у т.ч. у рамках проекту «Велике будівництво», із залученням суб’єктів господарювання, фактичним власником яких є він сам (ПАТ «Рівнеавтошляхбуд», ТОВ «ВВВ Монтаж»).

Крім цього, Коваль отримував відкати від підрядників виконання робіт на об’єктах «великого будівництва», зокрема від ПВКФ «Фіалка», ТОВ «Архітектурне бюро «Янкор», ТОВ «Хімія-Парк», ТОВ «БК «Будальянс Груп».

Також Коваль є фактичним власником асфальтобетонного заводу з бітумним господарством за адресою: Рівненська обл., Рівненський р-н, с. Яринівка, вул. Лісова, 3 ініціював створення контролюючими органами штучних перешкод для фінансово-господарської діяльності інших асфальтних заводів на території Рівненської області.

Призначення Коваля на посаду голови Фонду державного майна України лобіював голова фракції «Слуги народу» Давид Арахамія.

Висуваючи кандидатуру Коваля, Арахамія запобіг у призначенні на посаду голови ФДМУ кандидатів, яких лобіював заступник керівника Офісу Президента України Ростислав Шурма.

У голови Фонду державного майна Віталія Коваля спостерігається тривалий конфлікт із директором Департаменту економічної безпеки та ризик-менеджменту Фонду Лапікою Антоном.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ