АКТУАЛЬНО

Володимир Зеленський справді намагався відсторонити від роботи Валерія Залужного, однак проти виступили Буданов і Сирський

Останніми днями відразу кілька українських ЗМІ повідомили, що президент України Володимир Зеленський звільнив з посади головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. Водночас у Міноборони України заявили, що Залужний залишиться на своїй посаді.

За даними BILD, Зеленський справді намагався усунути Залужного, проте представники українського військового керівництва – зокрема, глава розвідки Кирило Буданов і командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський – виступили проти цього рішення.

Військовий аналітик центру Європейської ради з міжнародних відносин Густав Грессель вважає, що новим головнокомандувачем Зеленський хотів зробити якраз Олександра Сирського, оскільки “він більш лояльний до президента”.

“Втручання у військові справи з боку адміністрації президента, особливо через радника Андрія Єрмака, було проблемою від самого початку [російського вторгнення]”, – вважає Грессель.

За словами експерта, саме Зеленський, всупереч волі Залужного, наполягав на утриманні Бахмута влітку 2023 року, хоча з військової точки зору в цьому вже не було сенсу.

Крім того, BILD стало відомо, що Залужний ще кілька тижнів тому хотів вивести війська з Авдіївки, однак Зеленський відмовив йому в цьому і 30 грудня особисто поїхав у місто на лінію фронту, щоб підтримати бійців ЗСУ.

“Боротьба за владу між президентом Зеленським або Єрмаком і генералом Залужним – це складна і довга історія, яка негативно впливає на загальну ситуацію в Україні. Чесно кажучи, це ставить нас у досить кепське становище”, – сказав BILD один з українських офіцерів, який побажав зберегти анонімність.

Військовий експерт Ніко Ланге, зі свого боку, вважає, що після цього скандалу Зеленський і Залужний мають з’явитися разом і “покласти край дебатам”.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ