АКТУАЛЬНО

Вперше за 30 років АНК втрачає монобільшість у парламенті ПАР

Правляча партія «Африканський національний конгрес» (АНК) вперше за 30 років втратила монобільшість у парламенті Південно-Африканської Республіки.

За даними виборчої комісії, після підрахунку 98% бюлетенів АНК набирає лише 40,2% голосів. Це найгірший результат в історії партії, що виключає можливість формування монобільшості, яку АНК завжди мала з часу перемоги на перших постапартеїдних виборах у 1994 році, коли Нельсон Мандела став першим темношкірим президентом ПАР.

Опозиційна партія «Демократичний альянс», популярна серед білих громадян, бізнесу та інтелігенції, набрала 21,69% голосів. Партія колишнього президента Джейкоба Зуми «Спис Нації» отримала 14,7%, а ліворадикальна партія «Борці за економічну свободу» здобула 9,4% голосів. Загальна явка на виборах становила 58,6%.

Associated Press зазначає, що для підвищення інвестиційної привабливості країни АНК краще об’єднатися з «Демократичним альянсом».

Протягом двох тижнів після оголошення результатів виборів парламент має обрати президента країни. З 2018 року цю посаду обіймає Сиріл Рамафоса від АНК. Його критикують за зростання бідності й безробіття, які особливо впливають на темношкіру частину населення ПАР, що є головним електоратом АНК протягом багатьох років.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ