АКТУАЛЬНО

Високий суд Лондона: Ассанж зможе оскаржити екстрадицію до США

Високий суд Лондона ухвалив рішення, що засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж має право оскаржити свою екстрадицію до Сполучених Штатів Америки. Це рішення стало значним кроком у довготривалій юридичній битві Ассанжа, яка триває вже більше десяти років.

Засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж може оскаржити рішення про його екстрадицію до США. Такий вердикт виніс Високий суд Лондона. Екстрадицію Ассанжа було призупинено в березні цього року після того, як Високий суд Лондона заявив, що США мають надати гарантії у справі Ассанжа. Йшлося про те, що йому не загрожуватиме смертна кара, його права не будуть ущемлені в суді, і він зможе користуватися свободою слова.

У понеділок судді дійшли висновку, що представлених США матеріалів недостатньо і вони дозволять подати апеляцію.

Дружина Ассанжа Стелла сказала, що це «хороший знак». Вона також закликала президента США Джо Байдена зняти з нього звинувачення. Прем’єр-міністр Австралії Ентоні Албанезе, який виступає проти утримання Ассанжа під вартою (підсудний є громадянином Австралії), назвав рішення обнадійливим.

Минулого місяця президент США Джо Байден заявив, що розглядає прохання Австралії припинити справу і дозволити Ассанжу повернутися на батьківщину.

З 2012 по 2019 рік Ассанж перебував у посольстві Еквадору в Лондоні. Після того, як Еквадор позбавив журналіста права на політичний притулок, Ассанжа відправили до британської в’язниці суворого режиму.

Його прихильники кажуть, що перебування у в’язниці, а також судові тяжби вже позначилися на його фізичному і психічному здоров’ї.

52-річному Ассанжу висунуто 17 звинувачень у шпигунстві й одне звинувачення в неправомірному використанні комп’ютера в США після того, як 2010 року він опублікував безліч секретних документів, що стосуються дій американських військових під час воєн в Афганістані та Іраку. У США Ассанжу загрожує 175 років в’язниці.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ