АКТУАЛЬНО

Як приборкати Орбана. ЄС розробив план “підриву економіки” Угорщини, щоб допомогти Україні – FT

Британське видання The Financial Times повідомляє про секретний план Європейського Союзу щодо Угорщини, який має розблокувати фінансову допомогу Україні.

За даними ЗМІ, влада ЄС розробила план на випадок, якщо прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заблокує нову допомогу Україні на екстреному саміті Євросоюзу, запланованому на 1 лютого.

Стаття вийшла на фоні того, що 29 січня до Ужгорода зі своєю командою прибув міністр закордонних справ і зовнішньої торгівлі Угорщини Петер Сіярто, з яким зустрічаються голова ОП Андрій Єрмак і міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

План полягає в тому, що у випадку вето Угорщини очільники інших європейських країн мають публічно заявити про “неконструктивну поведінку” Орбана і “недопустимість” подальшого виділення коштів ЄС для Будапешту.

Мета цих заяв “налякати ринки і створити різке зростання вартості запозичень”, повідомляє FT.

Стратегія ЄС буде спрямована на слабкі місця економіки Угорщини, підрив національної валюти та зниження інвестиційної привабливості країни, щоб завдати шкоди “робочим місцям та розвитку”.

Без фінансування ЄС, йдеться у документі, “фінансові ринки та європейські та міжнародні компанії можуть бути менш зацікавлені в інвестиціях до Угорщини”. Це може спровокувати подальше збільшення вартості фінансування державного дефіциту та падіння курсу валюти.

Міністр угорського уряду у справах Євросоюзу Янош Бока заявив FT, що не знає про такі погрози, а Угорщина, за його словами, “не піддається тиску”.

“Угорщина не пов’язує підтримку України та доступ до коштів ЄС і не сприймає, щоб так робили інші країни”, – сказав він.

Чиновник додав, що Угорщина направила до Брюсселя нову пропозицію, в якій попередньо погодилась на те, щоб кошти бюджету ЄС направили на допомогу Україні, якщо Угорщині дозволять змінити своє рішення у майбутньому.

Три дипломати Євросоюзу повідомили FT на умовах анонімності, що багато країн Євросоюзу підтримали запропонований план тиску на Будапешт.

“Настрій став жорсткішим. Що у нас за союз, якщо ми допускаємо таку поведінку?” — сказав один із них. Інший додав: “Ставки високі. Це шантаж”.

Представник Ради ЄС відмовився FT коментувати цю інформацію.

Угорщина проти ЄС і України

Ще в грудні минулого року прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан попередив, що може заблокувати майбутню фінансову допомогу Україні після того, як наклав вето на пакет ЄС у розмірі 50 мільярдів євро, призначений допомогти його східному сусіду вижити в наступні три роки.

Голова Європейської ради Шарль Мішель тоді підтвердив, що лідери не змогли домовитись про включення допомоги Україні до бюджетного плану Євросоюзу.

За словами Мішеля, проти цього виступила одна країна. Він її не назвав, але більше ніхто не робить секрету з того, що це – Угорщина.

Мішель пообіцяв, що до цього питання повернуться на початку 2024 року.

Крім економічної допомоги, Євросоюз має намір закласти в бюджет і 24 млрд на військову допомогу Україні. Про те, що буде з цим, європейські лідери на саміті поки що не повідомили.

Орбан не вперше стоїть на шляху своїх колег з Європейського Союзу, які роблять усе можливе, щоб допомогти Києву пережити повномасштабну війну Росії.

При цьому він неохоче, але фактично дозволив Україні та Молдові розпочати офіційні перемовини про вступ до ЄС. Вийшовши із залу, Орбан дозволив іншим 26 лідерам ЄС проголосувати за це одноголосно.

Він оголосив це “поганим рішенням”, яке Угорщина може зупинити в будь-який час у майбутньому.

Прем’єр-міністр Угорщини стверджує, що Україна не може виграти війну, і тому її союзники повинні переконати її домагатися негайного припинення вогню з наступними переговорами.

Орбан виступає проти санкцій ЄС щодо російської нафти та газу та відмовляється дозволяти військовій допомозі ЄС чи НАТО надходити в Україну. Каже, що постачання зброї Києву лише продовжує агонію.

Він вважає, що членство України в ЄС було б катастрофою для Євросоюзу, зокрема, для угорських фермерів. Це також забере кошти з фондів ЄС в угорців.

Він бачить Україну не як майбутнього члена Євросоюзу, а як буферну зону між ЄС і Росією. Цей погляд не дуже відрізняється від бачення російського президента Володимира Путіна щодо “нейтральної, демілітаризованої” України.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ