АКТУАЛЬНО

ЄС бойкотом змусила Орбана припинити “човникову” дипломатію

Іспанське видання El Pais стверджує, що Угорщина змушена була припинити свою активність у дипломатії щодо України. Це сталося після того, як її спроби врегулювати конфлікт навколо України викликали критику з боку європейських інститутів.

В угорському уряді підтвердили, що міністр з європейських справ Янош Бока направив ноту країнам ЄС, в якій повідомив про завершення миротворчої місії Угорщини. Конфлікт з Єврокомісією та іншими європейськими органами призвели до негативної реакції та бойкоту угорських заходів на високому рівні. Віктор Орбан, який спочатку отримав велику увагу завдяки своїм візитам до Києва, Москви, Пекіна та Вашингтона, зрештою опинився в ізоляції, що розчарувало Будапешт, який сподівався на позитивні результати.

Додатково, Україна ввела санкції проти російської компанії “Лукойл” і зупинила транзит нафти в Угорщину та Словаччину. Це рішення може призвести до серйозних паливних проблем у цих країнах. Спроби Угорщини забезпечити підтримку від ЄС у примушенні України до скасування цих санкцій зазнали невдачі — лише Словаччина висловила підтримку.

Європейські інституції чітко дали зрозуміти, що постійне блокування Угорщиною рішень про допомогу Україні, включаючи вето на фінансування Києва з Європейського фонду миру, стало головною причиною конфлікту. Наразі залишається незрозумілим, чи буде скасовано бойкот угорських заходів у рамках головування Угорщини в Раді ЄС, і чи відновиться транзит нафти через Україну. Однак, очевидно, що відносини між ЄС та Угорщиною значно ускладнилися, і Орбану, ймовірно, доведеться піти на певні поступки, хоча перспектива зняття вето поки що невизначена.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ