АКТУАЛЬНО

“Євреям лижі не даємо”. Давос шокував антисемітський скандал

Швейцарська поліція розпочала кримінальне розслідування щодо того, як у крамниці з гірським спорядженням з’явилося оголошення про те, що там більше не видаватимуть напрокат лижі та санчата клієнтам-євреям.

Магазин, розташований у популярному гірськолижному курорті Давосі, де щорічно проходить світовий бізнес-форум, вирішив переглянути свою політику, – там прибрали оголошення про заборону, продубльоване і на івриті.

Але багато хто вважає, що цей випадок є беззаперечним порушенням законів Швейцарії про неприпустимість дискримінації та підбурювання до расової та релігійної ворожнечі.

Федерація єврейських громад Швейцарії почала власне розслідування, назвавши оголошення в магазині очевидною дискримінацією.

Давос

АВТОР ФОТО,AFP Підпис до фото, У Давосі не лише проходить світових бізнес-форум, – тут відпочивають і російські олігархи, і нафтові шейхи

Оголошення, вивішене у вітрині крамниці, повідомляло, що у зв’язку із низкою інцидентів, зокрема і крадіжками, “ми більше не надаємо спортивне спорядження нашим єврейським братам”.

У крамниці, яка є частиною гірського комплексу з рестораном, спочатку повідомили, що працівники стикнулися із непоодинокими випадками, коли спорядження, взяте напрокат, просто не повертали, і персонал втомився обшукувати схили усіх гір довкола у пошуках покинутих санчат.

Через 24 години після появи ці оголошення викликали шквал протестів.

Мер Давосу Філіп Віхельм заявив шведським ЗМІ:

“Будь-яка та усі форми антисемітизму, расизму та дискримінації мають бути засуджені. Це не про Давос”.

Менеджер крамниці вибачився, погодившись, що оголошення було “погано сформульовано”. Він також заявив, що клієнтам-євреям будуть раді.

Але швейцарські антирасистські активісти зауважили, що згадка про цілу расову, релігійну чи етнічну групу на підставі поганої поведінки окремих людей є чимось більш серйозним, ніж просто хибний вибір слів для оголошення, – насправді це є класичною ознакою расизму та дискримінації.

Там зазначили, що набагато кращим методом боротьби із крадіжками та пошкодженням лиж та санчат, яким користуються багато продавців, є утримання документів чи кредитної картки клієнта на час користування спортивним приладдям.

До того ж це не перший випадок проблем із відвідувачами-євреями в Давосі. Місто стало популярним серед ортодоксальних євреїв, і поки число таких гостей зростало, голова туристичної ради міста заявив про випадки, коли гості поводилися нечемно щодо господарів.

Крім того, нещодавно у місті вирішили створити робочу групу, яка має розібратися із суперечками між туристами та господарями курорту. Обидві сторони визнають складності у стосунках.

Ці події відбуваються на тлі випадків антисемітизму в Європі, які почастішали від 7 жовтня минулого року, коли ХАМАС атакував Ізраїль і у секторі Гази розпочалися бойові дії. Саме тому оголошення у вітрині магазину виглядає не так дурним, як небезпечним.

після лиж

АВТОР ФОТО,GETTY IMAGES Підпис до фото,Не всі відвідувачі гірськолижних курортів поводяться пристойно, особливо коли знімають лижі

Врешті-решт, швейцарські курорти, серед яких і Давос, роками приймають великі групи людей із небездоганною поведінкою. Можна згадати і про російських олігархів, і про нафтових магнатів з держав Перської затоки, і молодих банкірів з Цюріха, особливо помітних своїми дикими вечірками та кокаїновими звичками, або ж навіть британських відпочивальників з “пакетними” путівками і пристрастю до гучних après-ski веселощів до глибокої ночі.

Жодна із цих груп, як виглядає, не викликала стільки занепокоєння у гірської крамниці, як євреї.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ