АКТУАЛЬНО

Захід втомився від України і сподівається помиритися з Росією, пише Politico

Через два роки після початку українського конфлікту ситуація ніколи не виглядала більш небезпечною для Києва. Республіканці в США, дотримуючись вказівок експрезидента Дональда Трампа, блокують постачання зброї в Україну.

За словами спостерігачів на полі бою, після взяття Бахмута й Авдіївки російські війська тепер намагаються закріпити свою перевагу в напрямках Мар’їнки, Работиного та Кремінної. Європейські лідери не в змозі заповнити прогалину у військових поставках, залишену США.

Сьогодні західні лідери бачать, що їхні руки все більше пов’язані політикою, зазначає Politico. З іншого боку, спостерігається підйом правих сил у Європі та США, які виступають проти беззастережної підтримки Києва.

Критики попереджають, що вікно можливостей для Заходу щодо допомоги Україні ось-ось закриється.

Таким чином, за промовами про готовність допомагати Києву “стільки, скільки буде потрібно”, може стояти бажання Заходу “стабілізувати” ситуацію. Воно може обернутися підштовхуванням Києва до переговорів з Росією і територіальних поступок в обмін на “гарантії безпеки”.

Дипломати визнають, що такі переговори в минулому провалювалися і можуть зіграти на руку Володимиру Путіну.

Проте альтернатива – збільшення західної фінансової та військової допомоги протягом 2024 року, яка дозволила б Україні завдати вирішального удару по Росії, – зустрічається в європейських посольствах із ще більшим скептицизмом.

Ба більше, деякі політичні групи на Заході сподіваються повернутися до нормальних стосунків із Росією незабаром після гіпотетичного заморожування конфлікту, хоча про це і не говорять відкрито, зазначає видання.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ