АКТУАЛЬНО

ЗАСТУПНИК ОКСЕНА ЛІСОВОГО МАЄ КРИМІНАЛЬНИЙ ШЛЕЙФ І ПОДВІЙНЕ ГРОМАДЯНСТВО

Так, 19 травня 2023 року очільник відомства Оксен Лісовий призначив двох заступників: Андрія Сташківа та Михайла Вінницького.

І ледь не одразу мережу вибухнув скандал навколо одного з топпризначенців. Адже щойно громадськість дослідила біографії посадовців, виявилося: принаймні один із них має неабиякий досвід не лише в науковій сфері, а й у питаннях, пов’язаних з особистим збагаченням. Йдеться про Михайла Вінницького, чия діяльність на колишньому місці ознаменувалася корупційною справою.

Що ж приховує заступник міністра Вінницький? Чи справді у заступника Оксена Лісового кримінальний шлейф? І чи відреагує Кабмін на такий бекграунд чиновника, який здатен кинути тінь на репутацію цілого урядового відомства?

З 2014 по 2020 рік Вінницький був у МОН радником трьох міністрів і очолював секретаріат НАЗЯВО – Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти. Орган відповідає за якість вищої освіти, акредитацію освітніх програм і моніторинг вишів.

Саме в НАЗЯВО навколо Михайла Вінницького спалахнув гучний корупційний скандал.

У 2020-2021 роках, коли пан Вінницький очолював секретаріат НАЗЯВО, він влаштував собі у службове підпорядкування дружину Марту та неодноразово преміював її.

У липні 2021 року НАЗК надіслало до Агентства припис із вимогою звільнити (або перевести на інше місце роботи) одного з подружжя порушників.

Суд першої інстанції визнав Вінницького винним у порушенні, однак посадовець ініціював від імені НАЗЯВО зустрічний позов про нібито відсутність складу злочину. Однак і апеляція вирішила справу не на користь чиновника. Кінцевий вердикт у справі свідчить: вину чиновника – доведено. Однак справу таки закрили – через недотримання часових рамок.

Хоча тепер виходить, що Вінницький усе-таки виконав припис, адже отримав підвищення і перейшов із НАЗЯВО до Міністерства освіти. При цьому сам очільник відомства Оксен Лісовий назвав публікації ЗМІ про корупційне порушення заступника “дискредитацією”.

“На Михайла намагаються повісити ярлик корупціонера, перекручуючи та маніпулюючи фактами”, – написав міністр у фейсбуці.

Але інформація, яку журналісти дізналися з державних реєстрів нерухомого майна, відкриває низку цікавих фактів, які, ймовірно, доповнюють корупційний пазл.

У власності родини Вінницького є преміальний позашляховик – сірий Volvo XC90. Вартість такого авто в офіційному салоні Volvo стартує від 2,2 млн грн. Крім того, Михайло та його дружина Марта мають дві квартири в самому серці Києва – на вулиці Нижній Вал на Подолі. Обидва будинки вони придбали 2015 року. Також, згідно з даними реєстрів, дружина Вінницького є власницею чималого будиночка під Києвом, який, вочевидь, подружжя збудувало не так давно. Невже все це – за державну зарплату?

З’ясувалося, що чиновник може мати й інше джерело доходу – власний бізнес. За даними інформаційно-аналітичної платформи YouControl, Михайло Вінницький є співзасновником Виставкового центру “Експо Плаза”, статутний капітал якого становить майже 150 мільйонів гривень. Але найцікавіше, що його діловими партнерами, згідно з інформацією з відкритих реєстрів, є Ігор Колгатин, експопомічник нардепа Грановського. Це той самий Олександр Грановський, який зараз фігурує в кримінальній справі про незаконне заволодіння міжнародним аеропортом “Одеса” і 2,5 млрд грн доходу від його діяльності.

І “вишенька на торті”: заступник міністра освіти досі може мати громадянство двох країн. Нагадаємо, Михайло Вінницький народився в Канаді, в Україну переїхав 2003 року, а 2019-го указом 5-го президента України Петра Порошенка отримав українське громадянство.

Виявилося, що окрім сумнівних компаньйонів і методів заробляння сімейних статків, варто пильніше придивитися й до виїздів Михайла Вінницького за кордон. Так, 2020 року під час перетину держкордону він надав паспорт громадянина саме Канади, хоча за рік до цього вже отримав український. А в Україні подвійне громадянство заборонено законом.

Усі ці факти сам Михайло Вінницький пояснювати відмовляється, на дзвінки та листи журналістів він не відповідає, а в Міністерстві освіти відповіли, що пан заступник міністра перебуває у відрядженні. Причому, де саме і на який період – ніхто не знає.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ