АКТУАЛЬНО

Зеленський та Макрон укладуть угоди на 650 мільйонів євро для підтримки критичної інфраструктури України

Президенти України та Франції, Володимир Зеленський і Еммануель Макрон, підпишуть дві угоди про виділення Парижем 650 мільйонів євро у вигляді позик і пожертвувань для підтримки місцевих органів влади та критичної інфраструктури України, зокрема енергетичної.

Очікується, що підписання документів відбудеться 7 червня. У Єлисейському палаці зазначили, що перша угода передбачає надання Французькому агентству розвитку 400 мільйонів євро у вигляді позик та 50 мільйонів у вигляді пожертвувань до 2027 року для розширення діяльності в Україні. Це допоможе підтримати енергетичний та транспортний сектори України та покращити адміністративну спроможність.

Друга угода стосуватиметься створення фонду підтримки критичної інфраструктури з бюджетом у 200 мільйонів євро для підтримки французьких компаній у майбутніх тендерах у сферах енергетики, транспорту, водопостачання, санітарії, охорони здоров’я та сільського господарства. Кошти підуть на фінансування важливих проектів, зміцнення або доповнення несправної енергетичної інфраструктури, яка зазнає обстрілів та ударів з боку Росії.

Нещодавно в Єлисейському палаці повідомили про візит президента України Володимира Зеленського до Франції 6 червня. Він зустрінеться з французьким колегою Еммануелем Макроном та візьме участь у заході на честь 80-ї річниці висадки союзників у Нормандії.

Раніше західні ЗМІ повідомляли, що Макрон та президент США Джо Байден обговорювали можливість використання заморожених активів РФ для допомоги Україні. Також прем’єр-міністр України Денис Шмигаль зазначив, що Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) надасть Україні 300 мільйонів євро для ремонту пошкоджених від російських атак енергетичних об’єктів.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ