АКТУАЛЬНО

Зменшення кількості банків на ринку України

Протягом третього кварталу 2023 року кількість працюючих банків в Україні зменшилася до 63-х, оголошено про ліквідацію АКБ “Конкорд” та визнання Укрбудінвестбанку неплатоспроможним. За даними Національного банку України (НБУ), це зменшення не суттєво позначилося на роботі банківського сектору.

У серпні АКБ “Конкорд” був виведений з ринку та розпочата його ліквідація через систематичне порушення вимог у сфері фінансового моніторингу. У вересні Укрбудінвестбанк був визнаний неплатоспроможним через недотримання обмежень та невиконання вимог регулятора.

Частка цих фінансових установ становила всього 0,17% та 0,04% від активів платоспроможних банків відповідно. Це не вплинуло на роботу банківського сектору в цілому.

За третій квартал обсяг гривневого корпоративного кредитного портфеля збільшився на 4,8%, а валютного зменшився на 1,3% у доларовому еквіваленті. НБУ також підкреслив, що кредити малим та середнім підприємствам складають 55% у чистому гривневому кредитному портфелі.

Банки третій квартал поспіль практично не визнавали кредитних втрат, і частка непрацюючих кредитів зменшилася на 1,1 відсоткових пункту до 37,9%. Обсяги зобов’язань платоспроможних банків збільшилися на 1,8% за квартал завдяки приросту коштів фізичних осіб та бізнесу.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ