АКТУАЛЬНО

ЗМІ розкрили лазівки та схеми поставок російської нафти на Захід в обхід санкцій

Попри введені санкції, російська нафта продовжує надходити на ринки Заходу, зокрема, на ринок Великої Британії. Проте це відбувається вже у вигляді нафтопродуктів, завдяки складній схемі постачань через нафтопереробні заводи, що викликає підвищений глобальний попит на російську нафту. Окрім того, Росія використовує так званий “тіньовий флот” танкерів, який тепер переїжджає під прапор Габону.

Згідно з інформацією BBC, принцип цієї схеми полягає в тому, що російська нафта переробляється в третіх країнах, наприклад, в Індії, і потім готові нафтопродукти експортуються до Великої Британії. Такий підхід є законним, оскільки правила нафтопереробки дозволяють вироблені з російської сирої нафти продукти ввозити на територію Британії.

Однак критики цієї схеми стверджують, що вона порушує санкції, спрямовані на обмеження військового бюджету Росії. Центр досліджень енергетики CREA пояснив, що “лазівка в нафтопереробці” дозволяє країнам, які не запровадили санкції проти Росії, переробляти її нафту та експортувати продукцію до країн, що ввели санкції.

За останній рік до Великої Британії було імпортовано близько 5,2 мільйона барелів нафтопродуктів, вироблених з російської сирої нафти, що дозволило Росії заробити понад 100 мільйонів фунтів стерлінгів податкових надходжень.

Однак такі поставки нафтопродуктів підкреслюють непросту ситуацію, в якій опинилася Велика Британія. З одного боку, уряд критикує військову агресію Росії, а з іншого – продовжує закуповувати російську нафту, що допомагає Кремлю фінансувати свої воєнні дії.

Крім того, для обходу санкцій Росія використовує тіньовий флот танкерів, які переїжджають під прапор Габону. Ця стратегія дозволяє уникнути обмежень на транспортування нафти морем, але водночас збільшує ризики для безпеки та екології.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ