АКТУАЛЬНО

ЗСУ збили російський літак А-50 за допомогою системи ППО С-200

Як повідомляє британська газета The Times, українські військові в лютому цього року збили російський літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50 за допомогою радянської системи протиповітряної оборони С-200, а не за допомогою західних систем Patriot, як раніше вважалося.

Видання розповідає, як Україна з першого року війни вирішила відновити цю радянську систему і тренувалася збивати нею російські літаки на далеких відстанях.

Перший пуск був восени 2023 року, але тоді ракети не змогли вразити ціль через зміну траєкторії польоту А-50. Потім у січні його вперше вдалося збити батареєю Patriot над Азовським морем.

Тоді Кремль зрозумів уразливість своїх А-50 і відвів їх з Азовського моря за межі досяжності Patriot. Однак їх ще могли дістати С-200. І в лютому ГУР вдалося вразити другий А-50 за допомогою радянського С-200 за 170 кілометрів від лінії фронту в Краснодарському краї.

Нагадаємо, що низка російських Z-пабліків взимку стверджували, що літаки А-50 були збиті російською ж системою ППО, але вже тоді ця версія здавалася сумнівною, оскільки це сталося далеко від лінії фронту, де навряд чи російський літак могли прийняти за літак ЗСУ. Тоді ж з’явилися відомості, що один із літаків був збитий Patriot, а другий С-200. Тепер ця інформація підтвердилася.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ