АКТУАЛЬНО

Економічні проблеми в Естонії вдарили по українських біженцях

Мовна адаптація українських біженців в Естонії проходить успішно, проте їм бракує коштів на оплату комунальних послуг. Це стало відомо з дослідження, проведеного естонською організацією у співпраці з Міжнародною організацією з міграції (IOM). Як повідомляє видання Postimees, половина опитаних українців зазначила, що їхні доходи дозволяють покривати базові потреби в їжі, ліках та інших життєво важливих речах.

Однак близько 18% респондентів вказали, що коштів вистачає тільки на їжу, але не на оплату комунальних послуг і придбання ліків. Ще 18% можуть покривати свої витрати, але не мають можливості на великі покупки, такі як автомобіль. Згідно з даними, 7% опитаних українців вказали, що їжа є однією з основних потреб. Цей показник співпадає з часткою зареєстрованих безробітних серед біженців, що свідчить про економічну вразливість цієї групи.

Зростання вартості життя в Естонії також вплинуло на українських біженців. Приблизно 20% опитаних заявили, що змушені купувати дешевшу їжу, а ще 20% використали свої заощадження, щоб сплатити за продукти, житло та медичні послуги. 37% біженців мають заощаджень на один місяць, 22% – на три місяці, 17% – на один тиждень, а 12% не мають заощаджень.

За останні три місяці 46% опитаних отримували державну допомогу чи гуманітарну підтримку. Українці отримують цю допомогу на тих самих умовах, що й естонці: батькам надають сімейну допомогу, а за потреби – субсидії на оренду, допомогу з безробіття або пенсії.

На момент проведення дослідження 64% опитаних було працевлаштовано, що є позитивним показником для інших країн Європи. В жовтні в Касі з безробіття перебували близько 3200 українців, що становить 6,8% від усіх безробітних. Чверть працівників мають ступінь бакалавра, а п’ята частина – ступінь магістра. Близько 30% українських біженців мають професійну або технічну освіту, а чверть – середню чи іншу спеціалізовану.

Більшість українських біженців працюють за наймом, лише 7% займаються підприємництвом, хоча така ж кількість респондентів відзначила, що мали власний бізнес в Україні. Найбільш поширені сфери зайнятості серед українців – виробництво (23%), сфера обслуговування (15%), готельний та ресторанний бізнес (12%) і будівництво (9%). 94% працевлаштованих мали письмовий трудовий договір, інші працювали неофіційно.

Близько 80% українських біженців живуть у орендованих квартирах. 80% з 600 опитаних заявили, що справляються з витратами на житло самостійно, а решта отримують допомогу від держави або родичів.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ