АКТУАЛЬНО

Військові США отримають право доступу до території Фінляндії відповідно до нової угоди

У понеділок, 18 грудня, Фінляндія і Сполучені Штати підпишуть угоду про співпрацю у галузі оборони, повідомив фінський уряд у четвер. Згідно з домовленостями, американські військові отримають широкий доступ через територію Фінляндії до російського кордону, дозволяючи забезпечити швидке реагування і надання допомоги в разі конфлікту, якщо такий виникне, заявили офіційні представники.

Фінляндія, яка стала членом НАТО в цьому році відповідно до ситуації з російським вторгненням в Україну в 2022 році, планує надати американським військовим можливість проводити регулярні навчання і можливу постійну присутність на своїй території. Проте не передбачено створення постійних військових баз.

Згідно з угодою, Фінляндія не буде зберігати чи перевозити ядерну та біологічну зброю, а також протипіхотні міни на своїй території відповідно до міжнародних договорів про нерозповсюдження.

Угода визначає 15 об’єктів і територій у Фінляндії, до яких американські військові матимуть безперешкодний доступ. Серед них – чотири авіабази, військовий порт та залізничні колії на півночі країни, де буде можливість зберігання військової техніки і боєприпасів.

Ця угода стане офіційною після підписання в Вашингтоні в понеділок і ратифікації обох країн. Попередньо визначено, що аналогічні угоди вже підписані США з іншими членами НАТО, такими як Швеція, Норвегія, Болгарія, Латвія, Литва, Польща, Словаччина, Чехія, Угорщина та Естонія, а угода з Данією знаходиться на етапі затвердження.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ