АКТУАЛЬНО

Європейська Рада на неформальній зустрічі обговорить вибори в Грузії

У листопаді на неформальній зустрічі Європейської Ради в Будапешті буде обговорено подальші кроки у відносинах з Грузією після парламентських виборів, результати яких опозиція не визнала через “численні фальсифікації”. Про це повідомив голова Європейської Ради Шарль Мішель у соціальній мережі X.

Мішель зазначив, що планує включити питання Грузії до порядку денного зустрічі, враховуючи попередню оцінку виборів від міжнародних спостерігачів. Єврорада також закликає Центральну виборчу комісію Грузії та інші відповідні органи провести розслідування ймовірних порушень під час голосування.

Він наголосив, що Європейський Союз повторює свій заклик до грузинського уряду продемонструвати “непохитну відданість європейському курсу країни”. Рішення про подальші кроки у відносинах із Грузією буде ухвалено на основі результатів розслідувань.

Нагадаємо, що 17 жовтня відбувся новий саміт Європейської ради, під час якого було оголошено про фактичну зупинку процесу вступу Грузії до Європейського Союзу.

26 жовтня в Грузії пройшли парламентські вибори. Екзитполи, проведені після закриття дільниць, показали різні результати, а попередня явка становила приблизно 60%. Опозиція відмовилася визнавати результати виборів. За даними ЦВК, правляча партія “Грузинська мрія” отримала 53,92% голосів (1 118 836 голосів). Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі також відмовилася визнавати результати та закликала до протестів.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ