АКТУАЛЬНО

Грузинська мрія: президентка Зурабішвілі більше не президентка?

Правляча партія Грузії, відома як “Грузинська мрія,” вирішила припинити використовувати титул “президент” щодо Саломе Зурабішвілі. Виконавчий секретар Грузинської мрії, Мамука Мдінарадзе, відзначив, що Зурабішвілі не має легітимності з боку депутатів та більшості, яка її обрала.

“Тому ми будемо називати її не президентом, а просто Саломе Зурабішвілі… опозиційним політиком,” – заявив він.

Причина цього рішення полягає в тому, що Зурабішвілі, за словами представників Грузинської мрії, не отримала легітимності від обраних народом депутатів та більшості. Це рішення може відобразити напружені відносини між президенткою і правлячою партією.

Попередньо викликало обурення Зурабішвілі відзначила відповідь на запитання французького телеканалу LCI щодо можливого судового переслідування лідерів Росії та Китаю за воєнні злочини та порушення прав людини. За її словами, історичний момент може вирішити долі Путіна та Сі, проте, вона визнала, що це не реалістично.

Урядовці з Грузинської мрії відреагували на її заяви, зазначивши, що вони нічого не значать. Прем’єр-міністр Іраклій Гарібашвілі навіть заявив, що той, хто виражає певні погляди, нічого не може змінити.

Нещодавно парламент Грузії відхилив спробу оголосити імпічмент Зурабішвілі, пов’язану із її закордонним турне для надання Грузії статусу кандидата на вступ до Євросоюзу. За конституційним судом, Зурабішвілі порушила конституцію, не отримавши дозвіл уряду на цю подорож.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ