АКТУАЛЬНО

Ірландський генерал обраний на посаду голови Військового комітету ЄС

Незважаючи на свій статус політичного блоку, Європейський союз має свою вищу військову структуру – комітет, голову якого обирають щорічно. У четвер на цю посаду було призначено ірландського генерал-лейтенанта Шона Кленсі, який є головою Генштабу Збройних сил Республіки.

Повідомлення про призначення нового голови Комітету ЄС для військових питань з’явилося в мережі “X” від нинішнього голови Роберта Брігера, колишнього командувача штабу збройних сил Австрії.

Цікаво, що замість представника нейтральної країни головою комітету стає генерал з іншої нейтральної держави. Ані Австрія, ані Республіка Ірландія не входять до військових союзів.

Формально кандидатура генерала Кленсі ще повинна бути затверджена Радою ЄС. Його каденція розпочнеться у травні 2025 року і триватиме три роки.

Раніше було оголошено, що Європейський союз узгодив з Україною безпекові гарантії, угоду про які можуть підписати до початку липня.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що угоди про гарантії безпеки, укладені з країнами-партнерами, значно допомагають Україні, особливо під час очікування на додаткову допомогу від Конгресу США.

Також слід згадати, що угода про гарантії безпеки між Україною та Німеччиною стала найпотужнішим документом.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ