АКТУАЛЬНО

Історичний крок: Перший раз на Кліматичному саміті ООН визнано необхідність відмови від нафти та газу

На 28-й конференції ООН із питань клімату (COP28) в Об’єднаних Арабських Еміратах після довгих переговорів та термінового переформулювання вдалося узгодити підсумкову угоду, яка закликає до відмови від використання вуглеводнів. Текст угоди був оприлюднений на веб-сайті Рамкової конвенції ООН про зміну клімату.

У компромісному формулюванні висловлюється ідея чесного, організованого та справедливого “відходу від викопного палива” та прискорення зусиль у цьому напрямку протягом поточного “критичного десятиріччя” з метою досягнення нульового рівня викидів парникових газів до 2050 року.

За даними Bloomberg, фінальний текст довелося змінювати в останній момент, щоб знайти компроміс, який задовольнив би США і Євросоюз, з одного боку, і Саудівську Аравію – з іншого.

Навіть без згадки про “поступову відмову від викопного палива”, яку вимагала більшість країн, текст став історичним, оскільки до цього жоден з документів COP не вказував на відмову від нафти та газу.

“У Дубаї ми не закрили сторінку ери викопного палива, але цей результат – це початок кінця”, – заявив Саймон Стілл, виконавчий секретар Рамкової конвенції ООН зі зміни клімату.

Він додав: “Ці кліматичні конференції базуються на консенсусі, тобто всі сторони повинні узгодити кожне слово, кожну кому, кожну крапку. Це важко і складно, але це підкреслює, наскільки багато досягнуто на конференціях ООН за останні десятиліття. Без них ми б вже йшли вперед до потепління на рівні близько п’яти градусів, що було б смертельним для нашого виду. Зараз ми на шляху до трохи менше ніж трьох градусів, що все одно призведе до значних людських страждань, тому COP28 важливий для руху вперед”.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ