АКТУАЛЬНО

Латвія інвестує 20 мільйонів євро в безпілотники для України

Латвія планує інвестувати 20 мільйонів євро в “армію безпілотників” для України цього року, таку ж суму буде спрямовано на оснащення власних збройних сил дронами. Ця ініціатива отримала назву Drone Capability Initiative.

Про коаліцію безпілотників повідомив міністр оборони Латвії Андріс Спрудс. За їхньою інформацією, до виробництва дронів залучатимуть місцеві латвійські компанії, що сприятиме розвитку відповідних потужностей у країні.

“Бачачи важливість безпілотників у війні та керуючись досвідом України, ми можемо оголосити про запуск Drone Capability Initiative цього року. Ми можемо метафорично говорити про створення армії безпілотників”, – сказав Спрудс.

Він зазначив, що виділені 20 мільйонів євро будуть спрямовані на створення інфраструктури для безпілотників та їх безпосередню закупівлю, у тому числі й у латвійських компаній. Сума, виділена на закупівлю дронів, становить не менше 10 мільйонів євро. Наразі випробування безпілотників пройшли сім компаній, з якими ведуться переговори про закупівлю дронів у червні.

Коаліція дронів для України Повномасштабну війну Росії проти України вже давно називають “війною дронів”. Безпілотні літальні апарати активно використовуються як українською, так і російською арміями. У зв’язку з цим союзники вирішили створити коаліцію, щоб задовольнити потреби ЗСУ в дронах.

До коаліції приєдналися 14 країн: Латвія, Україна, Велика Британія, Австралія, Чехія, Данія, Естонія, Італія, Канада, Литва, Нідерланди, Польща, Німеччина та Швеція. Інші країни також можуть приєднатися. Вони вже зібрали 500 мільйонів євро на дрони для України.

Раніше повідомлялося, що Канада надасть Україні понад 800 багатоцільових безпілотних літальних апаратів SkyRanger R70. Вони є критично важливими для боротьби з російською агресією і вважаються найкращими у своєму класі в світі. Поставки почнуться вже цієї весни.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ