АКТУАЛЬНО

Міністри закордонних справ 12 країн ЄС попереджають про ризик втрати можливостей євроінтеграції Грузії через дії уряду

Міністри закордонних справ 12 країн-членів Євросоюзу висловили занепокоєння щодо ухвалення Грузією спірного законопроекту “Про прозорість іноземного впливу” і звернулися до Єврокомісії з проханням надати коментарі з приводу його можливого впливу на процес євроінтеграції країни.

Глави МЗС Чехії, Данії, Естонії, Фінляндії, Франції, Німеччини, Латвії, Ірландії, Литви, Нідерландів, Польщі та Швеції висловили свою турботу щодо стрімкого погіршення ситуації в Грузії та підкреслили, що уряд цієї країни ставить під загрозу її європейську інтеграцію. Вони також висловили обурення тим, що пропонований закон може бути ще однією ознакою відступу від демократії та прав людини в Грузії.

Міністри закордонних справ закликали відповідальних у Європейській комісії, Жозепа Борреля та Валеріу Вархелі, забезпечити негайну публічну оцінку можливого впливу цього законопроекту на реалізацію дев’яти кроків Грузії щодо вступу в Європейський союз. Вони висловили надію, що ця оцінка буде представлена до остаточного голосування в парламенті Грузії.

Цей крок з боку європейських міністрів став реакцією на прийняття Грузією законопроекту про “іноагентів” у третьому читанні, що спричинило широкі масові протести у країні. Цей законопроект спровокував також напруженість між Грузією та Євросоюзом, оскільки його зміст схожий на діючий закон у Росії.

Під час “зачистки” прилеглих вулиць до грузинського парламенту у Тбілісі спецназ побив частину мирних мітингувальників, які вийшли на акцію протесту проти “закону про іноагентів”.

Депутатів, які автомобілями заїхали у внутрішній двір вищого законодавчого органу країни, люди зустріли вигуками “Раби””.

На 9 ранку за місцевим часом планується засідання правового комітету, де розглядатимуть законопроєкт “Про прозорість іноземного впливу”, який протестанти називають “російським”.

Близько 6 ранку силовики почали відтісняти людей від входу в парламент. Під час сутичок були постраждалі. Зокрема, на одному чоловіку поліцейські розірвали одяг та били його по голові. Іншого мітингувальника правоохоронці оточили в кільце і декілька разів також ударили в голову.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ