АКТУАЛЬНО

Найбільший айсберг у світі рушив із місця в Антарктиці

Після 37 років на мілині, найбільший у світі айсберг A23a рухається до Південного океану. Його площа антарктичного колоса складає майже чотири тисячі квадратних кілометрів, що перевищує площу Нью-Йорка в п’ять разів. Супутникові знімки показують, що цей масив, важкий приблизно трильйони тонн, швидко дрейфує вздовж північного краю Антарктичного півострова під впливом сильних вітрів та течій.

А23a, колишній домівка радянської наукової станції “Дружна-1”, відірвався від шельфу і застряг на мілині в 1986 році. Причина його нинішнього руху залишається невідомою. Гляціолог Олівер Марш з Британської антарктичної служби вважає, що можливо, з часом айсберг трохи потоншав, набувши додаткової плавучості, що дозволило йому відірватися від дна та потрапити в океанічні течії.

Експерти висловлюють обурення, що A23a може знову сісти на мілину поблизу острова Південна Георгія, створюючи проблеми для антарктичних тварин. Мільйони тюленів, пінгвінів та морських птахів розмножуються на цьому острові і полюють в прилеглих водах. Однак існує ймовірність, що A23a розпадеться на менші частини, як це вже трапилося з його попередником, A68.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ