АКТУАЛЬНО

Необмежена влада Єрмака лякає західних партнерів – Bloomberg

Західні союзники України почали висловлювати занепокоєння через зростаючий вплив Андрія Єрмака. Підйом Єрмака у владній ієрархії та його роль у ключових рішеннях викликали страх щодо можливого зосередження всієї влади у його руках. Про це у статті видання Bloomberg.

Коли світові лідери зібралися в червні у Швейцарії, щоб обговорити війну в Україні, обсавини дали змогу зазирнути за лаштунки політичних ігор, що відбуваються в Києві, де Володимир Зеленський намагається зберегти підтримку.

Коли президенти та прем’єр-міністри зібралися для загального фото на фоні мальовничого альпійського краєвиду, високий український чиновник у зеленій формі був став у центрі групи, ледь на відстані витягнутої руки від свого боса.

TOPSHOT-SWITZERLAND-UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-DIPLOMACY-PEACE

Будь-хто, хто мав справу з українським президентом, швидше за все, впізнає Андрія Єрмака, керівника його адміністрації, який постійно перебуває поруч з ним. Його незвичне становище – перед віцепрезиденткою США Камалою Гарріс, між президентом Швейцарії та майбутнім головою НАТО – відображає зростаючий вплив найближчого радника Зеленського в ієрархії української влади у воєнний час.

Оскільки російський наступ триває вже третій рік, деякі міжнародні прихильники України дедалі більше стурбовані тим, наскільки багато рішень зосереджено в руках 52-річного Єрмака, кінопродюсера-одноденки, який став єдиною людиною президента, що має прямий вплив на все – від зовнішньої політики до військового планування.

“Я не беру участь у кожній роботі, я лише координую”, – сказав Єрмак в інтерв’ю у своєму офісі в Києві в середу. “Так, я дуже пишаюся тим, що президент запитує мою думку, але він запитує мою думку, тому що я отримую результати”.

Занепокоєння щодо Єрмака з’являється у небезпечний для Зеленського момент.

Україна намагається відбити новий російський наступ і готується до наступної зими зі зруйнованою енергетичною інфраструктурою, тоді як вибори в США і можливість повернення Дональда Трампа в Білий дім ставлять питання про те, як довго Київ зможе розраховувати на підтримку своїх союзників. Сам президент також може бути звинувачений у відсутності легітимності – його термін повноважень закінчився б 20 травня, якби воєнний стан не відтермінував вибори.

Ідея про те, що Зеленський не має легітимності в Україні, є темою для розмов, яку підштовхують його вороги в Кремлі. Але, як і більшість найкращих пропагандистських прийомів, вона зачіпає реальні питання про те, наскільки життєздатним є призупинення нормального демократичного процесу в довгостроковій перспективі, особливо в умовах, коли починають з’являтися ознаки розчарування в уряді.

“Це все робиться просто для того, щоб атакувати мене”, – сказав Зеленський в інтерв’ю Bloomberg Television від 3 липня, в якому він назвав Єрмака “потужним менеджером”.

Президент відреагував на критику, що стрімкий зліт Єрмака призвів до зосередження влади в одних руках і заявив, що напади на керівника його апарату надто гармонійно поєднується з дезінформаційною кампанією, яку очолює Кремль. “Він робить те, що я йому кажу – і він виконує завдання”, – сказав він.

Зліт Єрмака супроводжувався падінням багатьох інших високопосадовців – серед них спікера парламенту, голови центрального банку та його попередника на посаді керівника апарату. І часто цим керував сам Єрмак. Принаймні так стверджують люди, знайомі з цим питанням, які говорили на умовах анонімності.

Подальші кадрові перестановки не за горами.

Минулого місяця український лідер підтвердив, що розглядає можливість оновлення уряду, хоча й відмовився коментувати поширені припущення, що він може замінити прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.

“Голова президентської адміністрації неформально завжди мав велику владу в Україні”, – сказала Оксана Шевель, доцент політології в Університеті Тафтса поблизу Бостона, яка додала, що недовіра до Єрмака серед української громадськості може обмежити його можливості в майбутньому.

Одна з делегацій описала Єрмака як упертого чиновника з величезним впливом, який часто висуває вимоги, що випереджають реальність. Зокрема, вимогу про створення великого парку винищувачів F-16. Хоча перші винищувачі прибули цього тижня, цей процес потерпає від затримок, дефіциту запчастин і мовного бар’єру між українськими пілотами та інструкторами, що значно зменшило початкові цілі, повідомляло агентство Bloomberg минулого місяця.

Vatican Pool Images 2024

Єрмак не з тих, хто працює в тіні влади, і при зрості 190 сантиметрів він височить над Зеленським. Його профіль у соціальних мережах рясніє фотографіями Єрмака з Папою Римським Франциском, президентом Франції Еммануелем Макроном та іншими – часто його боса не видно.

Emmanuel Macron - Volodymyr Zelenskyy meeting in Paris

7 червня у своєму Telegram-каналі Єрмак потиснув руку президенту США Джо Байдену, тоді як Зеленський поруч привітався з міністром оборони Ллойдом Остіном – порушення протоколу, яке викликало в’їдливі коментарі в Києві.

Ці ситуації породили поширений серед українців жарт про керівника апарату: “Він не номер один, але й не номер два”.

Стан влади є серйозним питанням для союзників по НАТО і міжнародних донорів – в тому числі Європейського союзу і Міжнародного валютного фонду – які зробили прозорість основною умовою для надання коштів.

Кадрові перестановки, які приписують Єрмаку, викликали занепокоєння, що будь-яке подальше посилення протистояння між Зеленським та його найближчим оточенням може не залишити місця для вкрай необхідних реформ – заходів для боротьби з корупцією та зміцнення верховенства права.

Але спроможності Єрмака ширші, ніж у будь-якого з його попередників. Він відігравав центральну роль у прийнятті всіх ключових рішень у воєнний час: заміна головного генерала Залужного, постачання зброї, переговори про гарантії безпеки, нагляд за обміном полоненими і – на саміті у Швейцарії – залучення Глобального Півдня на бік Києва.

Деякі посадовці порівнюють його роль з головним виконавчим директором, а Зеленського – з головою правління.

“Звичайно, я читаю і чую про те, що люди говорять про мою владу, але скажіть мені, будь ласка, як я використовую цю владу? Працювати 24 години на добу, сім днів на тиждень, брати на себе більше зобов’язань і більше ризиків”, – сказав Єрмак в інтерв’ю. Він додав, що Зеленський – “це людина, яка вважає, що важливо слухати і знати різні думки. Він завжди приймає рішення самостійно”.

Заміна популярного українського генерала Валерія Залужного в лютому викликала бурхливе обговорення в столицях НАТО саме тоді, коли Київ зіткнувся з новим російським наступом.

У травні Єрмак зіграв важливу роль у відставці міністра інфраструктури Олександра Кубракова, чиновника, який колись мав прямий зв’язок із Зеленським. За словами джерел він також був близьким до адміністрації Байдена.

Офіс президента не зміг адекватно пояснити це звільнення, що змусило іноземні уряди ламати голову над цим кроком.

Зокрема, посол США в Україні Бріджит Брінк розмістила повідомлення на соціальній платформі X, в якому похвалила Кубракова 9 травня, в день, коли міністра було звільнено в результаті парламентського голосування. Брінк подякувала Кубракову “за чудове партнерство” протягом останніх двох років, коли він працював над підтримкою українського експорту, енергетичної інфраструктури та економічного зростання.

“Я з нетерпінням чекаю можливості залишатися поруч, щоб допомогти Україні перемогти у війні та виграти майбутнє”, – написала посол.

Головні дипломатичні зусилля у Швейцарії, де Єрмак був майже головним, також не пішли за планом. Наприкінці дводенного саміту в Люцерні, який став кульмінацією багатомісячної дипломатії, Україна не змогла схилити на свій бік ключові країни-учасниці, зокрема Індію, Індонезію, Південну Африку та Саудівську Аравію.

Тим не менш, за словами джерел, знайомих з їхніми стосунками, Зеленський терпів іноді безжальні методи Єрмака, оскільки вважає його фахівцем з вирішення проблем, який пропонує швидкі та прості рішення, не обтяжуючи президента. Довіра Зеленського до Єрмака була на рівні довіри до його дружини Олени Зеленської. За їхніми словами, Єрмак навіть приєднувався до подружжя під час закордонних відпусток до війни.

Інший чиновник з уряду країни НАТО сказав, що роль керівника апарату в українській президентській системі завжди вразлива для спекуляцій щодо змов – і що Єрмак мав репутацію людини, яка вміє досягати мети.

Близькість між Зеленським і його головним помічником відображається і в близькому проживанні в президентському комплексі на вулиці Банковій, колись процвітаючої частини центру Києва, яка зараз перетворилася на укріплений вал з бар’єрів і контрольно-пропускних пунктів. Від початку війни Зеленський та його найближче оточення називають це місце своїм домом.

“Він дуже сильна особистість, – сказав Єрмак про свого боса. “Все, що він має, він зробив сам. Йому ніхто не допомагав. І я можу сказати те ж саме про себе”.

Резюме Єрмака відображає привілейоване радянське виховання. Його батько працював у радянському посольстві в Афганістані наприкінці 1980-х років. Закінчивши Інститут міжнародних відносин Київського університету імені Тараса Шевченка за спеціальністю “правознавство”, Єрмак наприкінці 1990-х заснував фірму, що спеціалізувалася на правах інтелектуальної власності.

Робота на найбільшому українському телеканалі “Інтер” привела його до контакту із Зеленським, який був виконавчим продюсером. Він відстежував зростання Зеленського від комедійного актора і зірки телевізійної комедії “Слуга народу”, в якій він зобразив шкільного вчителя, до президентської посади.

Першим завданням Єрмака після того, як він приєднався до новообраної адміністрації Зеленського у 2019 році, було забезпечення зв’язку з Руді Джуліані, головним представником Трампа в Україні, оскільки тодішній президент намагався змусити владу в Києві розслідувати діяльність Байдена напередодні їхньої передвиборчої боротьби у 2020 році.

Помічник президента спочатку був головним каналом для Джуліані, який намагався підштовхнути Зеленського до оголошення розслідування. Їхній обмін думками призвів до телефонної розмови Трампа із Зеленським у липні 2019 року, після чого полетіли звинувачення у підбурюванні до втручання з боку іноземного уряду у внутрішні справи США, що завершилися першим імпічментом Трампа.

Його наступним призначенням стала посада головного переговірника від України в рамках Мінських домовленостей, які мали на меті розрядити напруженість у відносинах з Росією через її підтримку сепаратистів на сході України. Зустрічі з кремлівськими чиновниками принесли Єрмаку репутацію людини, яка займає безкомпромісну позицію в дипломатичному процесі, часто бачачи світ у чорно-білих тонах, про це говорять джерела.

Останнім часом Єрмак займається дипломатичною діяльністю як архітектор мирного плану України, який має на меті залучити союзників за межами Заходу до вимог Києва припинити війну до початку переговорного процесу з Росією. Незважаючи на невдачу у Швейцарії, Єрмак заявив, що продовжуватиме домагатися підтримки партнерів, зокрема, організовуючи наступний саміт, на якому може бути присутня Росія, хоча вона й відкинула цей проект. Виступаючи перед журналістами через кілька днів після саміту, головний помічник визнав, що Україна перебуває у невигідному становищі, коли йдеться про ресурси Кремля – але Київ все одно може виграти.

“Росія не мотивована, – сказав Єрмак журналістам під час телефонної конференції. “Зрештою, перемога на боці тих, хто мотивований”.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ