АКТУАЛЬНО

Дослідження: Телеграм і соціальні мережі стають основними джерелами новин для українців

Українці дедалі частіше звертаються до соціальних мереж, особливо Telegram, для отримання новин в умовах воєнних дій. Про це свідчать результати дослідження “Українські медіа: ставлення та довіра у 2023 році,” представлені заступницею директора Internews в Україні Оксаною Майдан на пресконференції в Укрінформі.

Згідно з дослідженням, 76% дорослих українців отримують новини із соціальних мереж, і більшість із них вважають за краще використовувати смартфони для перегляду новин. Особливо високий інтерес до Telegram як джерела новин проявився після повномасштабного вторгнення РФ в Україну 2022 року. У 2021 році тільки 20% українців використовували Telegram для цієї мети, але після подій 2022 року цей показник зріс до 60%. У поточному році Telegram залишається основною соціальною мережею для споживання новин зі зростанням до 72%.

Другим за вагою джерелом інформації залишаються новинні сайти, які відвідують близько 40% респондентів.

Цікавим моментом є те, що незважаючи на тривалу війну, 25% українців готові платити за підписку на онлайн-медіа, і цей відсоток повільно, але стійко зростає з 2021 року. Це може бути важливою інформацією для українських медіа, які розглядають моделі членства як додаткове джерело фінансування.

Дослідження “Українські медіа: ставлення та довіра у 2023 році” проведено дослідницькою компанією InMind на замовлення міжнародної некомерційної організації Internews, яка реалізує “Медійну програму в Україні” за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Дослідження охоплювало 3250 інтерв’ю з чоловіками та жінками віком від 18 до 65 років.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ