АКТУАЛЬНО

Організація Об’єднаних Націй формує історичну угоду щодо регулювання пластикових відходів у світі

На третьому етапі переговорів Організації Об’єднаних Націй щодо укладення першого у світі договору про контроль за пластиковими відходами надійшло понад 500 пропозицій від учасників. Учасники зустрічі, яка проходила в столиці Кенії під назвою INC3, приділили тиждень обговоренням та обміном ідеями і повинні до завершення наступного року укласти угоду з контролю за пластиком, що генерує близько 400 мільйонів тонн відходів щорічно.

Експортери пластику, нафти та нафтохімічної продукції, включаючи Росію та Саудівську Аравію, підкреслили, що глобальна угода сприятиме переробці та вторинному використанню пластику. Однак екологічні активісти та деякі урядові представники вважають, що перш за все слід зменшити виробництво пластику.

Організація Грінпіс зазначила, що для успішного укладання угоди необхідне більше лідерства від Сполучених Штатів та Європейського Союзу. Голова делегації Грінпіс, Грем Форбс, вказав, що INC3 не досягла своєї основної мети, яка полягала в наданні мандата на розробку першого проєкту тексту договору.

Міжнародна мережа з ліквідації забруднювачів (IPEN), глобальна мережа неурядових організацій, висловила позитивне ставлення до пропозицій, розглянутих на переговорах у Найробі, і підтвердила надійність процесу. Відзначається, що однією з найпопулярніших ідей стала пропозиція Швейцарії та Уругваю щодо обмеження шкідливих полімерів та хімічних речовин, що викликають обурення, із підтримкою понад 100 країн.

Згідно з даними Програми ООН з навколишнього середовища, менше 10% пластикових відходів підлягає переробці, тоді як за інформацією Міжнародного союзу охорони природи, щороку у світові океани потрапляє принаймні 14 мільйонів тонн пластику.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ