АКТУАЛЬНО

Останній форпост ЗСУ під Донецьком і значення боїв за Селидове

Ситуація на Донбасі залишається напруженою, і останні бої під Донецьком набувають особливого значення для обох сторін конфлікту. Основна увага зосереджена на Покровському напрямку, де Збройні Сили України (ЗСУ) ведуть запеклі бої на південному фланзі російського наступу, а стратегічне значення Селидового стає все більш очевидним.

По-перше, за Галицинівку. Російські війська, судячи з повідомлень як російських, так і українських військових пабліків, контролюють більшу частину селища, яке прикривало з півдня вже втрачену ЗСУ Карлівку – великий український укріпрайон на захід від Авдіївки з опорою на водосховище. Тепер він перейшов у руки росіян.

Галицинівка, згідно з картою Deep State, під контролем України тільки на півдні. Решта території або під РФ, або в сірій зоні (тобто, там тривають бої).

Метою цих боїв, як пишуть російські пабліки, є витіснення ЗСУ зі ще одного давно утримуваного укріпрайону – у Невельському. Цей виступ – остання найближча до Донецька велика територія, контрольована Україною.

У тилу Невельського на заході тільки два села – Бажане Перше і Друге. Вони розташовані відповідно за 2 і 3 кілометри на південь від Галицинівки. Їхнє взяття буде рівносильним оперативному оточенню ЗСУ на Невельському виступі, оскільки для постачання там українських підрозділів залишиться лише дороги, що прострілюються на північ від Красногорівки.

І, за даними російських телеграм-каналів, війська РФ уже ведуть бої за Бажане Перше. Вони також стверджують, що українські війська вже почали відходити з Невельського на захід, щоб не потрапити в оточення. Але поки що підтверджень цьому немає.

Водночас стратегічно більш загрозлива ситуація складається для ЗСУ на захід – у районі Селидового і Новогродівки. Від цих населених пунктів, як ми вже писали, відкривається дорога на південний захід – в обхід з тилу всієї другої лінії оборони ЗСУ на захід від Донецька, що спирається на Українськ, Гірник і Курахове.

Після швидкого падіння Новогродівки, українське командування, мабуть, усвідомило цю загрозу, тому, за даними з різних джерел, на оборону Селидового перекинули резерви і одразу росіянам узяти місто не вдалося. Там уже кілька днів тривають запеклі бої, під час яких російським військам удалося зачепитися за околиці міста і тепер вони намагаються пробитися до центру. Але, як пишуть російські пабліки, ЗСУ тут, на відміну від Новогродівки, чинять запеклий опір.

Але загалом, повторимося, помітна активізація російських військ не в напрямку Покровська і Мирнограда, а на південь – у бік Невельського, Красногорівки і Курахового.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ