АКТУАЛЬНО

Індонезія оголосила про бажання приєднатися до БРІКС

Міністерство закордонних справ Індонезії заявило про намір країни приєднатися до організації БРІКС, розпочавши відповідний процес. Як повідомляє Reuters, це рішення було озвучене під час саміту БРІКС у російській Казані.

«Індонезія висловила бажання приєднатися до групи великих економік, що розвиваються, БРІКС, яка охоплює 35% світового економічного виробництва, щоб зміцнити позиції країн, що розвиваються», – йдеться в заяві міністерства.

Новопризначений міністр закордонних справ Індонезії Сугіоно зазначив, що приєднання до БРІКС є проявом незалежної і активної зовнішньої політики країни. Він підкреслив, що це не означає участі в якомусь військовому блоці, а є активною участю у глобальних форумах.

За словами міністра, БРІКС відповідає основним урядовим програмам президента Індонезії Прабово Субіанто, особливо в контексті продовольчої та енергетичної безпеки, викорінення бідності та розвитку людських ресурсів. Індонезія розглядає цю організацію як інструмент для просування інтересів глобального Півдня.

Індонезія, яка є четвертою за чисельністю населення країною світу, дотримується позаблокової зовнішньої політики. Новий президент під час вступу на посаду наголосив на прагненні «дружити з усіма країнами», незалежно від того, чи це Китай, чи США, і запевнив, що Індонезія не долучиться до жодного військового блоку.

БРІКС — це міжнародний альянс, що об’єднує найбільші країни з економіками, що розвиваються. Назву запропонував голова правління американського банку Goldman Sachs Джим О’Ніл у 2001 році. Ідея втілилася у 2006 році, коли лідери Бразилії, Росії, Індії та Китаю вперше зібралися на полях Генасамблеї ООН у Нью-Йорку.

Спочатку група називалася БРІК, але у 2011 році до неї приєдналася Південна Африка, після чого її перейменували на БРІКС. Наразі до альянсу входять дев’ять членів, і з 1 січня 2024 року до його складу також увійдуть Іран, Єгипет, Ефіопія та Об’єднані Арабські Емірати.

Аргентина також розглядала можливість вступу до БРІКС, але відкликала свою заявку після приходу до влади нового президента Хав’єра Мілея. Ще понад 40 країн виявили інтерес до членства, а 15 країн вже подали заявки. Серед них Туреччина, Азербайджан, Алжир, Казахстан, Білорусь, Пакистан та Куба. Саудівська Аравія також планувала приєднатися, але цього так і не сталося.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ